Na českém internetu vypuklo peklo! Lidé se hádají kvůli muslimům!

Muslimové

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. srpna 2018 19:54

Lidovec Ondřej Benešík na sociálních sítích rozpoutal debatu islámu a muslimech. Vše odstartoval jeho příspěvek, ve kterém poukázal na to, že se čeští muslimové nijak nevyjádřili ke smrti českých vojáků, které v Afghánistánu zabil islámský radikál. Za svoje slova to od většiny diskutujících pořádně schytal.

„Přiznávám, že nevím o všem a všechno nemám čas sledovat. Nezaznamenal jsem ale reakci muslimské obce ČR ani tolik jindy hlučných ambasád muslimských zemí ohledně zabití našich vojáků v Afghánistánu rukou muslimského fundamentalisty,“ postěžoval si poslanec a místopředseda lidovců Ondřej Benešík. „Pro upřesnění;čekal jsem nějakou odsuzující reakci nikoliv nadšeně souhláskou,“ vysvětlil.

Přiznávám, že nevím o všem a všechno nemám čas sledovat. Nezaznamenal jsem ale reakci muslimské obce ČR ani tolik jindy hlučných ambasád muslimských zemí ohledně zabití našich vojáků v Afghánistánu rukou muslimského fundamentalisty?

— Ondřej Benešík (@BenesikOndra) 8. srpna 2018

Jeho slova zveřejněná na twitteru vyvolala velmi bouřlivou diskuzi. „Vy tedy říkáte, že se má muslimská obec ČR identifikovat s nějakým fundamentalistickým vrahem? Identifikuje se KDU-ČSL s Jaromírem Vojtěškou, dlouholetým voličem KDU-ČSL, který před pár týdny umlátil manželku pohrabáčem? Žádnou reakci od jindy tak hlučné strany jsem nezaznamenal“ rýpnul si jeden z diskutujících.

Právě s ním se dal politik do řečí. „Pokud byl dotyčný pan opravdu voličem KDU, což je vzhledem k tajné volbě nedohledatelné, a svou manželku umlátil kvůli svému kresťanskodemokratickému přesvědčení, potom je jeho chování neomluvitelné. Vyjádřil bych se k tomu dříve, ale nevěděl jsem o tom,“ přiznal poslanec.

Tím ale debata zdaleka neskončila. „A vy víte, že se ten terorista odpálil kvůli svému náboženství?“ ptal se Benešíka onen diskutující. „Mate pravdu, Tálibán to dělá kvůli pomalému internetu v Afghánistánu,“ vysmál se mu lidovec. „Rozumím. Takže takto. Já, jako praktikující křesťan se tak, jak mě učí Bible Svatá a Desatero, ze všeho nejvíc vystříhám toho, abych posuzoval jiného člověka, navíc (pravděpodobně) souvěrce. O vás ale bez nejmenší pochybnosti říkám: Člověče, vy jste neléčený magor,“ poznamenal na účet politika uživatel twitteru, který podle svých slov nechápe, proč by lokální ústředí nějaké církve mělo reagovat na teroristický čin někoho na druhém konci světa, někoho kdo se (možná) hlásil ke stejné konfesi.

„1. Byli to vojáci z ČR 2. Zabil je islámský radikál 3. Islám žádné jedno světové ústředí nemá, takže vyjádření muslimů z ČR (očekával bych tedy odsuzující) mně připadá namístě. 4. Váš názor Vám neberu,“ dodal Benešík. Další diskutující ho ale obratem poučil, že Tálibán není jako Islámský stát a není čistě náboženský, ale i nacionalistický. „K tomu se žádný z muslimů u nás asi nikdy nehlásil a nedává smysl se distancovat od každého jejich útoku,“ dodal.

Podobně argumentovali i další diskutující. „Prosím vás, muslimové, navíc z jiných zemí, mají toliko společného s vraždou našich vojáků, asi jako vy s Breivikem,který se hlásí ke křesťanství. To je podstatou sdělení...“ přisadila si další z uživatelek.

„Možná by opravdu chtělo rozlišovat mezi islámem a islamismem. Myslím si, že česká muslimská obec se necítí být s tím spojována a proto se nevyjadřuje. Že se nějaký radikál odpálí ve jménu jejich víry, to by se mohlo stát i ve jménu jiného náboženství. Tohle byl prostě terorista!“ myslí si další u Čechů. „Mezi islámem a islamismem rozlišovat lze a mělo by se. Islám je náboženství (jako křesťanství). Islamismus byl dřív výraz pro politický islám (jako křesť. pol. strany), dnes se tak označuje spíš radikální forma pol. islámu. Isl. terorismus je terorismus schovávající se za islám,“ přidal se další.

Ani s tím ale lidovec moc nesouhlasil. „Mohamed založil islám jako náboženství a politickou ideologii v jednom (toto v křesťanství neexistuje). Oddělit v islámu politiku a náboženství tedy podle učení Mohammeda nejde i když mnoho muslimů se o to (často úspěšně) snaží. Základům islámu to ale odporuje,“ poznamenal poslanec.

„Někdy je lepší mlčet... asi ne každý se potřebuje na sítích vyjadřovat ke všemu. Taky to někdy zkuste...“ vyzvala Benešíka jedna z uživatelek twitteru. „Pan poslanec nemůže mít reakci na Twitteru? Se zeptal, čekal, že ho třeba někdo opraví, anebo zjisti, ze reakce byly,“ zastala se Benešíka KDU-ČSLl prostřednictvím oficiálního účtu. „Tuhle reakci si fakt mohl odpustit. Snad máte vlastni tým, který mu to mohl zjistit, ne? Je zcela jasné, s jakým úmyslem to tu sdílí, tak nedělejte neviňátka,“ dodala diskutující s tím, že lidovec si chtěl pouze „kopnout“.

Témata: internet Muslimové