Dívka zachránila uprchlíka. To, co následovalo, by ji nenapadlo ani těch nejhorších snech

uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. srpna 2018 19:36 | Aktualizováno: 6. srpna 2018 19:54

Doslova celý svět obletělo před pár dny video, na kterém mladá švédská aktivistka s studentka Elin Erssonová zachraňuje před deportací afghánského migranta (52). Případ má ale velmi nečekanou dohru.

Švédce se podařilo zabránit vyhoštění afghánského uprchlíka, který měl být přepraven letecky do Istanbulu a později do vlasti. Studentka si koupila letenku na stejný spoj a odmítala se posadit na své místo, dokud Afghánec letadlo neopustí. Svou akci natáčela po celou dobu na mobilní telefon.

Erssonová na nahrávce také vysvětluje, že nesouhlasí s migrační politikou Švédska, které podobně jako řada evropských zemí hodnotí žádosti Afghánců o azyl i podle místa, kde žijí. Některé oblasti Afghánistánu považuje švédská vláda za bezpečné a běžence tam vrací.

Média však následně upozornila, že muž, kterého studentka zachránila, byl ve Švédsku odsouzen k trestu odnětí svobody. Mluvčí policie odmítl sdělit podrobnější informace o zločinu, kterého se migrant dopustil. Úřady ale uvedly, že jeho žádost o azyl byla zamítnuta.

Severská média však uvedla, že muž byl odsouzen za násilný útok. Migrant bude nakonec deportován, datum jeho odjezdu však zveřejněno nebude, píše finský deník Helsingin Sanomat.

„Navzdory nedostatečným informacím o muži, který byl deportován, většina medií spolkla příběh i s navijákem. Například Washington Post označil kousek Erssonové za „dramatický akt občanské neposlušnosti", časopis Newsweek pak studentku popsal jako „hrdinku", poznamenal v té souvislosti server stanice Fox News.

Témata: uprchlíci Švédsko