Moc keců, málo práce? Vědci si podali Hollywood!

USA

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. srpna 2018 21:53

To, že Hollywood rád hovoří o rovnosti nejen mezi pohlavími není za posledních pár let novinkou. Hnutí jako Time’s Up nebo #MeToo hýbají věcmi ve velkém alespoň na pohled, průzkumy tvrdí přesný opak. Hovořit o něčem je něco jiného než konat.

Profesorka Stacy L. Smith z Annenberg School for Communication and Journalism se ve poslední studii zabývala problematikou zachycení žen, rasovýho a etnických skupin, LGBT komunity a osob ze zdravotním postižením v populárních filmech.

Spolu se svým týmem zkoumala 48 000 postav z 1100 „nejlepších filmů“ z let 2007 a 2017. V měření brala v potaz i 100 nejlepších filmů z hlediska prodeje za každý kalendářní rok, z nichž většina jsou studiové filmy. Studie poznamenává, že ženy, které mluví na obrazovce, obsadily jen 30,6% všech rolí po dobu 11 let, zatímco méně než 1% ostav pocházelo z komunit LGBT.

"Ti, kteří čekají na rok pro zařazení, budou zklamáni," uvedla Smithová v oficiálním prohlášení. "Hollywood nesmí skončit jenom u mluvení o větším začlenění žen na obrazovku, lidí odlišné barvy, komunitu LGBT nebo osob se zdravotním postižením," dále dodala.

Podíváme-li se blíže na rok 2017, kdy se zdálo, že neustálé hovoření o potřebě a touze po rozmanitosti někam vede, výsledek vykazuje jen malý pokrok. Pouze v 33 ze 100 nejlepších filmů v roce 2017 měla žena hlavní nebo vedlejší roli. Čtyři z těchto žen byly z méně zastoupené rasové/etnické skupiny. Tato zjištění přitom nepředstavují žádnou změnu od roku 2016 podle studie.

„Poté, co jsme zaznamenali malou změnu v těchto číslech, je zřejmé, že Hollywood musí udělat více, aby zajistil, že marginalizované skupiny jsou součástí struktury vyprávění. Dobré úmysly nestačí k vytvoření změn. Hollywood potřebuje hmatatelná, akceptovatelná řešení, která povedou k reálné transformaci. Naše práce svědčí o krocích, které společnosti a jednotlivci mohou podniknout, pokud chtějí vidět výsledky," řekla Smithová.

Témata: Hollywood Vědci