Děsivá smrt! Co se děje s dítětem, které necháte zavřené v rozpáleném autě?

Narozená miminka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. července 2018 21:47

S tím, jak rtuť na teploměru šplhá do závratných výšin, se opět objevují případy, kdy lidé nechají v rozpáleném autě dítě nebo domácího mazlíčka. Často si neuvědomí, že i pár minut v takové výhni může způsobit velké problémy.

Úmrtí dětí v teplem vyhřátých automobilech nejsou neobvyklá, protože dětské tělo se ohřívá třikrát až pětkrát rychleji než tělo dospělého. Nemá totiž dosud plně vyvinutou schopnost vychladnout.

To ostatně demonstruje i tragický případ, který se odehrál v polovině června na Slovensku, kde zemřelo dvouapůlleté dítě, které jeho matka nechala za horkého počasí ve vozidle.

Takzvaná „úmrtí v horkých autech“, tedy když miminka a batolata umírají poté, co náhodou zůstanou připoutána v bezpečnostních sedadlech, jsou ale stále častější například v Americe, kde rodiče nechávají děti příliš dlouho v autě. Průměrně tímto způsobem v USA zemře 38 děti ročně, mezi roky 2003 a 2013 toto číslo rapidně narostlo.

Venku přitom nemusí být právě 30 stupňů Celsia, aby hrozilo nebezpečí. I ve zdánlivě mírné dny, kdy se teploty pohybují kolem 20 stupňům, může dětem v autech hrozit úpal. Profesor David Diamond, neurolog z University of South Florida, říká, že i za pouhou půl hodinu se může interiér automobilu zahřát až na 35 stupňů.

V závislosti na oblečení a chvíli, kdy naposledy něco pilo, dítě může zemřít kvůli hypertermii, tedy přehřátí organismu, za pouhých 15 minut. A to i když je venku „pouhých“ 23 stupňů. V této situaci nepomůže ani to, že rodič nechal dítěti pootevřené okénko.

Minuta po minutě: Co se děje v rozpáleném autě?

A jak přesně probíhá taková smrt? Stačí pouhých pět minut v uzavřeném autě, aby došlo k přehřátí dětského organismu.

Po 5 minutách se dostaví bolest hlavy a začíná otékat obličejové svalstvo. Dítě začne být malátné a ztrácet vědomí. Za 20 minut začíná mozek otékat, který následně tlačí na lebku. Přestává fungovat centrální nervový systém a ucpávají se komůrky v mozku. Po 25 minutách se v mozku začíná ukládat kyselina mléčná. Po 35 minutách začnou selhávat ledviny. Po 40 minutách se do plic dostává voda a krev a nastává smrt dítěte.

Uvedené časy jsou pochopitelně orientační a závisí na teplotě venku, v autě i věku dítěte. Každá další minuta navíc ale výrazně snižuje šanci na záchranu dítěte.

Jak zasáhnout?

Pro české policisty a hasiče nejsou takové případy výjimkou a v některých případech už bohužel nedokáží pomoci ani přivolaní záchranáři. Mohou ale lidé v případě, kdy se stanou svědky podobného incidentu, zasáhnout?

"Každá osoba má v rámci krajní nouze možnost učinit taková opatření, aby nebylo ohroženo zdraví nebo majetek. Teoreticky pokud ta osoba uvidí, že se ve vozidle nachází dítě, babička nebo kdokoliv jiný, v rámci krajní nouze by mohla rozbít okno a poskytnout pomoc," uvedl pro EuroZprávy.cz mluvčí Městské policie Praha Jan Čihák.

Podle něj to ale není nejšťastnější řešení. "Doporučuji ale spíše vyrozumět složky Integrovaného záchranného systému, protože na místo v tu chvíli vyráží sanitka, hasiči i policie a každá z těch složek má nějakou roli," dodal.

"Sanitka může poskytnout první pomoc v případě, kdyby tam ta osoba byla zavřená delší dobu a pobytem v uzavřeném prostoru by byla indisponována, policie bude celou věc šetřit, protože může nést celou řadu rysů protiprávního jednání, a hasiči jsou ti, kteří vykonají ten samotný vstup do vozidla," vysvětlil pro EuroZprávy.cz Čihák.

Pokud se namísto přivolání záchranných složek rozhodnete zasáhnout a okno rozbít sami, mohou vám hrozit postihy. "V takovém případě jste teoreticky způsobil škodu na cizím majetku, sice v dobré vůli a dobré víře, nicméně neoprávněně," dodal.

Témata: dětské Děti auto