Kontroverzní Václav Klaus opět vyráží dech. Rusko prý k válce vyprovokovali

Václav Klaus

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2023 8:58

Bývalý prezident Václav Klaus je už dlouho znám svými kontroverzními postoji. Za doby pandemie koronaviru jej dokonce ministerstvo zdravotnictví označilo za příklad osobnosti propagující dezinformace. A jak se ukazuje, jeho názor k válce na Ukrajině nemá ke kontroverzi také daleko.

"Válka trvá a bohužel musím říct, že trvat bude. Nevidím žádné představitelné a rychlé řešení. Bude to takzvaný zamrzlý konflikt, který bude občas možná trochu utišen a jindy se zas rozhoří v něco ostřejšího. Ale všechny strany tohoto konfliktu, a já se vždy snažím vysvětlovat, že to nejsou dvě strany, ale i Západ v čele s USA, tak všechny tyto strany nainvestovaly do tohoto konfliktu tolik, že skoro nemohou ustoupit. Jsem čím dál pesimističtější," řekl pro MF Dnes.

Následně se odkázal na názor profesora Johna Mearsheimera z Chicagské univerzity, podle kterého bylo Rusko k válce vyprovokováno. "To, co se dělo na Ukrajině, považovalo za fatální ohrožení své bezpečnosti. Tento názor sice na Západě zastává jen menšina, ale menšina velmi racionálních lidí. Já tento názor sdílím," šokoval exprezident.

Z války nyní podle něj nejvíce těží Čína. "Ta si uvědomuje, že Amerika je na nemalou dobu zaangažována v Evropě a nemůže se tolik věnovat Asii. V tomto smyslu je to asi pro Čínu výhoda. Rusko nemůže očekávat žádné vylepšení své pozice, to hraje o své bytí a nebytí a nemůže si dovolit prohrát," podotkl.

Témata: Václav Klaus