Ponorka Titan odhaluje své temné tajemství. Věděli pasažéři, co se s nimi stane?

Ponorka Titan

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2023 14:58

Ponorka Titan dosáhla hloubky, na jejíž palubě při červnové implozi zahynulo pět lidí, zřejmě nezabila svou posádku tak rychle, jak se mnozí domnívali. Podle experta lidé uvnitř věděli, co se s nimi stane.

Titan potkala katastrofální imploze během červnové komerční expedice k vraku legendární výletní lodi. Místo na ní stálo 250 tisíc dolarů. Na palubě se nacházelo pět lidí, mezi nimi britský miliardář Hamish Harding či francouzský cestovatel Paul-Henry Nargeolet, člen první expedice k vraku výletní lodi v roce 1987, jemuž se přezdívalo Mr Titanic.

Původně se uvádělo, že imploze ponorky nastala okamžitě a posádku zabila prakticky ihned. To ale nemusí být pravda. Španělský inženýr a expert na ponorky José Luis Martin tvrdí, že posádka ztratila kontrolu kvůli závadě na elektronice. A v tu chvíli už věděla, že je něco špatně.

Titan podle něj začal padat svisle dolů a pasažéři popadali na sebe. Všichni se údajně ocitli v naprosté tmě a během minuty se potopili o zhruba jeden kilometr. Až poté plavidlo implodovalo.

Španělský server Nius uvádí, že posádka tak zažila zhruba 48 sekund hrůzy jako z hororu. Tehdy už zřejmě věděli, že jejich šance na přežití rapidně klesají. Proč ponorka implodovala ale není dodnes jasné.

Titanic leží 3 800 metrů hluboko na dně oceánu. Nachází se asi 600 kilometrů od pobřeží Newfoundlandu v Kanadě. Legendární loď se potopila během své první a zároveň poslední plavby 15. dubna 1912. Bezprostřední příčinou neštěstí, které si vyžádalo přes 1500 životů, byla srážka s ledovcem.

Témata: ponorka Titan Titanic