WHO označí umělé sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvornou látku

Světová zdravotnická organizace (WHO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2023 15:50

Světová zdravotnická organizace (WHO) v červenci označí umělé sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvornou látku. Pochybnosti o jeho neškodnosti panují už od 60. let, kdy byl ve Spojených státech amerických objeven.

Stát se tak má na zakládě posudku Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), uvádí britský list Daily Mail s odvoláním na zdroje agentury Reuters. Závěry šetření přitom neříkají, jaké množství látky může člověk zkonzumovat bez zdravotních následků.

Deník připomněl, že jedno z nejpoužívanějších umělých sladidel se objevilo na trhu v 80. letech minulého století a je používáno například u dietních kolových nápojů nebo žvýkaček.

Aspartam je náhradní sladidlo, patří mezi tzv. potravinářská aditiva. Na obalech výrobků se uvádí pod svým názvem nebo jako E 951 a je účinnou složkou řady stolních sladidel (NutraSweet, Canderel, Equal, Fansweet, Irbis). Chemicky jde o sloučeninu dvou aminokyselin, které se vyskytují v přírodě.

Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství na webu připomíná italskou studii z roku 2005, jejíž závěry byly takové, že aspartam je karcinogenním činidlem v denní dávce 20 mg/kg tělesné hmotnosti. Některí odborníci dávají sladidlo do souvislosti s nádory mozku, roztroušenou sklerózou, epilepsií či maligními tumory lymfatické tkáně.

Témata: WHO (Světová zdravotnická organizace)