Skvělá zpráva z pražské zoo! Dcera slavné Moji je březí!

Samička Moja - První mládě gorily nížinné odchované v České republice.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2023 13:52

Gorilí samice Duni, která je dcerou slavné Moji, je březí. Na twitteru to oznámil ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Duni se narodila Moje ve španělském Cabárcenu v roce 2013, do Prahy ale dorazila devítiletá v roce 2022. Stala se další členkou skupiny pražských goril žijících v pavilonu s názvem Rezervace Dja. Gorilí samice doplňují Shinda, Kijivu a Kamba.

Samice goril jsou obvykle menší než samci a dosahují výšky kolem 1,5 metru, zatímco samci mohou měřit až 1,8 metru. Tito ohromní primáti jsou známí svou silou a imponujícími svaly, které jim umožňují pohybovat se s lehkostí v jejich přirozeném prostředí, deštných pralesích střední a západní Afriky.

Gorily jsou převážně býložravci a jejich strava se skládá z listí, výhonků, plodů a dalších rostlinných materiálů. Jsou také výbornými plavci a dokáží překonávat vodní toky, které by jiným zvířatům představovaly problém.

Sociální struktura goril je velmi organizovaná a založená na hierarchii. Skupina goril se nazývá tlupa a obvykle ji vedou dominantní samci. Tito samci mají výsadní práva k páření a také odpovědnost za ochranu tlupy před případnými nebezpečími. Gorily jsou také známé svou emocionální inteligencí a vytvářejí silné pouto mezi jednotlivými členy tlupy.

Komunikují pomocí různých zvuků, gest a mimiky, které jim umožňují vyjádřit své emoce a úmysly. Celkově jsou gorily fascinujícími tvory, které vykazují mnoho podobností s lidmi a jsou důležitou součástí přírodního ekosystému, který je třeba chránit a zachovat pro budoucí generace. 

Témata: ZOO Praha