Jak být šťastný? Albert Einstein k tomu měl návod!

Albert Einstein, foto: Oren Jack Turner, Princeton, N.J.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2023 20:47

Albert Einstein vstoupil do historie především jako geniální fyzik. Možná byl ale víc než to. Jeho myšlenky si mnohdy nezadaly s filozofií, což dokládají dva papírky, které se dostaly na světlo světa až po sto letech. Je na nich napsaný návod ke štěstí, a vědci prokázali jeho funkčnost.

Einstein díky svým přelomovým myšlenkám procestoval velkou část světa. Přednášel na řadě míst a jeho sláva se dotkla i Japonska. Zde v roce 1922 vystoupil na několika konferencích.

Na tom by samo o sobě nebylo nic zajímavého, stejně jako na logickém faktu, že se Einstein ubytovával v hotelích. Mnohem překvapivější je epizoda, která se odehrála v hotelu Imperial.

Einsteinovi v něm do pokoje přinesl poslíček poštu. Namísto spropitného mu ale geniální fyzik věnoval dvě ručně psané poznámky. Podle médiímu k nim řekl: "Když budete mít štěstí, budou mít tyto poznámky jednou větší cenu, než nějaké spropitné." A jak řekl, tak se také stalo. Obě poznámky jsou po 95 letech předmětem dražby v Jeruzalémě a získá je jeden jediný majitel.

Co se na nich ukrývá? Recept na štěstí. Avšak ne alchymistický, nýbrž duševní. "Pokojný a skromný život přináší více radosti než honba za úspěchem, z níž plyne len věčný neklid," stojí na jedné z poznámek."Kde je vůle, tam je cesta," píše se na druhé.

Paradoxně až současné vědecké studie prokázaly, že měl Einstein pravdu. Pokud je totiž vaším životním cílem to, abyste byli šťastní a spokojení, pak budete muset obětovat právě peníze. Alespoň podle studie, kterou cituje deník New York Times.

Tvrdí to nová studie v magazínu Proceedings Národní akademie věd USA. Přístup, kdy budete obětovat peníze ve prospěch volného času, vám pomůže se zbavit od zbytečného stresu, který je spojený s tím, že den je zkrátka moc krátký.

Témata: Lidé Albert Einstein