Eurovize 2023: Česká Vesna v první desítce, triumfovala opět Loreen

skupina Vesna

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

14. května 2023 1:11

Vítězkou mezinárodní písňové soutěže Eurovize se už podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Uspěla s písní Tattoo. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä, třetí Izraelka Noa Kirelová. Česká dívčí skupina Vesna obsadila ve finále desáté místo.

Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvůli válce na Ukrajině se ale letošní finále místo této východoevropské země uskutečnilo v Británii.

Loreen už ve sledované soutěži zvítězila v roce 2012 a podle agentury AP se stala teprve druhým účastníkem Eurovize, kterému se to povedlo. Před ní dvakrát vyhrál jen irský zpěvák Johnny Logan, a to v 80. letech minulého století.

Zároveň se díky úspěchu Loreen dotáhlo Švédsko právě na Irsko v historických tabulkách. Umělci z obou zemí dokázali v Eurovizi zvítězit už sedmkrát.

Pro Česko je desáté místo Vesny druhým nejlepším umístěním. Dosud nejlepší - šesté místo - získal v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef. Skupinu Vesna tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka.

První ročník Eurovize se uskutečnil v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii ESC je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Témata: Eurovize skupina Vesna