Průvodce finále Eurovize: Proběhne dnes večer i s českou účastí!

Eurovision Song Contest 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. května 2023 9:05

V anglickém Liverpoolu dnes večer pozná vítěze letošní 67. ročník písňové soutěže Eurovize. Finále se zúčastní i česká dívčí skupina Vesna, která postoupila z úterního semifinálového večera. Oslovit hlasující diváky z celé Evropy se pokusí skladbou My Sister's Crown v konkurenci zástupců dalších 25 zemí.

Soutěž se letos koná v Liverpoolu, protože Británie pořadatelství nabídla místo loňského vítěze Ukrajiny, která se hostitelské role musela vzdát kvůli ruské invazi. Finále však vyjádří poctu Ukrajině, ujistila pořádající Evropská vysílací unie (EBU). Rusko naopak bylo ze soutěže stejně jako loni vyloučeno.

Českou skupinu Vesna tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka. Přímý přenos z údajně nejsledovanější hudební soutěže na světě od 21:00 odvysílá na programu ČT2 i Česká televize.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Témata: Eurovize skupina Vesna