Třetina důchodců hazarduje se zdravím. Zbytečně jedí potraviny, které je mohou i zabít!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. května 2023 20:22

Každý třetí senior konzumuje prošlé potraviny. Zadělávají si tím na vážné zdravotní problémy včetně listeriózy, která u nich v případě hospitalizace v až 40 procentech případů končí smrtí.

Jde nejčastěji o mléko a mléčné výrobky, ale často na jejich stole nechybějí ani pokrmy, které byly špatně zmrazeny. Spolu se špatnou hygienou a špatnou skladbou jídelníčku tak roste nebezpečí intoxikace, které se ještě zvyšuje v souvislosti s věkem konzumentů a s vysokými teplotami. Upozornil na to server Daily Mail.

Vědci se zaměřili na 200 starých lidí, jejichž průměrný věk byl 74 let. Ze studie vyplynulo, že volba skladby jídelníčku našich dědečků a babiček nijak nevyniká rovnováhou a bezpečností, přestože je správná výživa považována za zásadní faktor pro udržení zdraví ve stáří a přestože je bezpečnosti potravin přikládána velká důležitost zejména u starých lidí. Ti jsou totiž mnohem zranitelnější a jsou mnohem více vystaveni nebezpečí oslabení obranyschopnosti organismu a vzniku chronických nemocí.

Zhruba každý třetí senior přiznal, že jeho strava není vyvážená, zvláště proto, že konzumuje příliš mnoho cukrů a tuků. Celých 40 procent sledovaných starých lidí nestuduje etikety na potravinách, aby zjistili nutriční složení výrobku.

Polovina dotázaných také uvedla, že potraviny před přípravou rozmrazuje při pokojové teplotě. Tím se senioři vystavují nebezpečí otravy, která může případně nastat z důvodu množení bakterií při okolní, poměrně vysoké teplotě.

Témata: důchodci