Dárek pro Putina, ze kterého nebude mít radost. Češi Ukrajině koupí raketomet Přemysl

Raketomet RM-70

Autor: ČTK

26. března 2023 9:34

Raketomet RM-70 nazvaný Přemysl bude předán na Ukrajinu během několika týdnů. Ve sbírce Dárek pro Putina se na něj vybralo již 30 milionů korun. Součástí dodávky bude i 365 raket, řekl Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

"Dnes jsme překročili 30 milionů korun, cíl, který máme, je 50 milionů. Stroj, který tu vidíme, stojí 17 milionů korun. Naše ambice je poslat tam ještě 365 raket, aby ta zbraň měla nějakou výbavu," uvedl Ondráček. Jedna raketa vyjde na 88.000 korun, raketnice jich obsahuje 40.

Raketomet podstoupil generální opravu v závodu společnosti STV Group v Poličce. Pojmenování získal po mytologickém Přemyslu Oráči, jedna salva "přeorá" plochu o rozloze zhruba tři hektary.

Technici společnosti STV Group strávili na jeho opravě asi 2000 hodin práce. "Je to naprosto komplexní oprava včetně motoru, podvozkové platformy, raketnic nebo systému řízení palby, aby raketomet odpovídal maximálním možným nárokům pro bojové užití," řekl ředitel pro rozvoj Ivo Strejček. Firma dodá i potřebné rakety.

Raketomet byl do československé armády zaveden v roce 1971, přesto zůstává velmi účinnou zbraní. Stejně jako ruská obdoba raketometu BM-21 má raketnici na 40 raket ráže 122 milimetrů Grad, na rozdíl od ruské verze ale uveze na pancéřovaném podvozku Tatra 813 další zásobník s 40 raketami pro rychlé přebití, což snižuje čas k přípravě na další palbu na několik minut. Je možné střílet jednotlivé rakety nebo kompletní salvu.

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina