Babiš na nebezpečném TikToku: Údiv nad varováním NÚKIB

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. března 2023 10:42

České úřady v uplynulých dnech varovaly před používáním sociální sítě TikTok, pozor by si měli dávat především lidé ve službách státu. Expremiér Andrej Babiš se přitom na platformu právě připojil.

Babiš to v úterý s několikadenním zpožděním oznámil svým příznivcům na facebooku. Hned přitom okomentoval i varování ze strany českých úřadů.

"Vážení, je to pravda. Od 6.3. večer mám TikTok. A představte si, že 8.3. vydal NÚKIB varování kvůli TikToku, označil ho za bezpečnostní hrozbu. Tak já doufám, že je to náhoda," poznamenal ve videu. 

Varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost se týká především zařízení přistupujících k informačním a komunikačním systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům.

"Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok," uvedl úřad. 

Témata: Andrej Babiš Tik Tok Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)