Václavák demonstrantům nestačil. Tím, co následovalo, ale svou snahu pohřbili

Vít Rakušan (STAN)

Autor: ČTK

11. března 2023 20:23

Tisíce lidí dnes dorazily na Václavské náměstí na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Pořadatel a šéf PRO Jindřich Rajchl uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky jeho strany nebo neodstoupí, další protest na stejném místě se uskuteční 16. dubna a akce přejde v blokádu vládních budov. Několik stovek demonstrantů se ale po skončení oficiální demonstrace přesunulo před Národní muzeum, kde žádali sundání ukrajinské vlajky.

Policie je vyzvala k odchodu, na místě jsou těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Došlo k několika strkanicím. Premiér Petr Fiala (ODS) je přesvědčen o tom, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří samy za sebe, nevidí tedy důvod dnešní protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí dále komentovat.

Rakušan tvrdí, že jediný motiv, kterému rozumí, je obava z chudoby. "K tomu, abychom čelili hrozbě chudoby, má ale náš stát dostatek funkčních nástrojů v podobě robustního sociálního systému. Ten nikoho nenechá bez pomoci a ještě zdaleka ho nevyužívají všichni, kdo na to mají nárok," uvedl.

Co se týče dalších požadavků organizátorů, zejména zastavení pomoci Ukrajině, ty jsou podle vicepremiéra "spíš projevem mravní bídy organizátorů než čehokoliv jiného. Za tím, že si ČR plní své spojenecké závazky, si pevně stojím. A jsem rád, že je to i převažující názor české veřejnosti," uvedl Rakušan.

Nařčení z cenzury v situaci, kdy lidé svobodně na náměstí i jinde projevují své názory, považuje za naprosto absurdní. "Cenzurou zavání spíše to, když někteří mluvčí na demonstraci vzkazují médiím, jak se mají, či nemají chovat. Nechme to, prosím, na médiích samotných," sdělil.

Za zcela nepřípustné má násilné projevy v závěru demonstrace, kdy se část účastníků dožadovala stržení ukrajinské vlajku z budovy Národního muzea. "Očekávám, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní," uzavřel Rakušan.

 

Témata: Demonstrace Vít Rakušan (STAN)