Známý režisér vyzval Babiše: Lžete o mě, omluvte se. A přidali se i politici

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. ledna 2023 13:16

Na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se i po volbách snáší jedna kritika za druhou. K omluvě ho vyzval režisér, scenárista a producent Václav Marhoul, ale i někteří politici. V prvním případě má jít o lež, ve druhém klamání občanů.

Marhoul tvrdí, že se 27. ledna se stal objektem lživého výstupu Andreje Babiše v debatě kandidátů na prezidenta na stanici Radiožurnál Českého rozhlasu.

Andrej Babiš v rámci pojednání o podpoře české kultury řekl doslova toto: "I ten Marhoul, kterej je jeho (Petra Pavla, pozn. red.) velký fanoušek, seděl u mě v kanceláři, já potřebuju víc peníze na film, tak jsem mu jí dal … asi dostal málo."

To ale podle režiséra není pravda. "Prohlašuji, že pan Andrej Babiš zcela lživě a se zlým úmyslem zcela účelově překroutil pracovní setkání na ministerstvu financí v roce 2014, kterého jsem se společně s ředitelkou Státního fondu kinematografie a dalšími třemi zástupci Asociace producentů v audiovizi zúčastnil, a na které se panu Babišovi a jeho prvnímu náměstkovi vysvětlovalo, jak fungují v EU tzv. pobídky pro podporu filmového průmyslu," uvedl v prohlášení.

"Pan Babiš tak svým výrokem zlovolně cílil k mému osočení a křivému zpochybnění mé lidské a morální integrity a profesní pověsti. Prohlašuji, že není pravda, že bych kdy a jakkoli žádal Andreje Babiše o peníze na jakýkoli svůj film, stejně tak není pravda, že by mi je osobně poskytl, a to ani soukromě, ani z jím citovaných veřejných zdrojů z titulu své politické funkce. Vyzývám tímto Andreje Babiše, aby se mi za šíření této lži veřejně omluvil," dodal.

Omluvu žádají i politici, z jiného důvodu

Babiš by se měl omluvit i podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, konkrétně za svou konfrontační kampaň, ale i za výzvu, kdy napsal lidem na twitteru, aby si na jeho volební vítězství vsadili. 

"Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12.000 Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp," napsal ve čtvrtek předseda opozičního hnutí ANO. 

Babišovu výzvu den před druhým volebním kolem, aby lidé využili kursu 12:1, který na expremiérovu výhru vypsala jedna ze sázkových kanceláří, ale Bartoš odsoudil.

"Měli jste to nějak změřené," řekl Bartoš, podle něhož bylo na Babiše prosázeno 33 milionů korun. Expremiérova výzva, aby si na něj vsadili lidé i ze sociálně slabých vrstev, kteří pak neměli na živobytí a dožadovali se po ANO vrácení peněz, "už je opravdu za hranicí všeho".

Dát naději lidem, kteří jsou v nouzi, že si mohou vydělat přes hazard, "to byla velká špatná", řekl Bartoš. "Poslanec ANO Andrej Babiš by se za to, jakým způsobem vedl kampaň, omluvit měl," prohlásil.

Témata: Václav Marhoul Andrej Babiš