Podvody při hlasování? Eurovize zásadně mění pravidla

Eurovision Song Contest 2021

Autor: ČTK

22. listopadu 2022 18:05

Evropská hudební soutěž Eurovize bude mít v budoucnu výrazně pozměněná pravidla. Odborní porotci budou mít menší vliv na výběr finalistů, naopak posílí role hlasujících z celého světa, tedy i mimo soutěžící národy.

Změny v pravidlech dnes oznámila Evropská vysílací unie (EBU). Poslední ročník provázely rozsáhlé podvody při hlasování, připomíná The Guardian.

Letošní ročník písňové soutěže vyhrála ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania a pořadatelem dalšího ročníku tak měla být Ukrajina. Ta se však už od února brání ruské agresi a organizace 67. ročníku se kvůli bezpečnosti účastníků ujal severoanglický Liverpool.

O postupu do semifinále budou nově rozhodovat výhradně hlasy diváků, dosud záleželo i na názorech porotců. Poprvé budou moci do hlasování zasáhnout i lidé ze zemí, které se soutěže neúčastní. Budou hlasovat přes internet, všechny tyto hlasy budou mít stejnou váhu jako hlasy jedné účastnické země. O výsledku finálového večera budou stejně jako dosud společně rozhodovat odborní porotci a veřejnost.

Sledující v účastnických zemích budou nadále hlasovat prostřednictvím krátkých textových zpráv, telefonu nebo mobilní aplikace Eurovize. Lidé z ostatních zemí se budou muset zaregistrovat na zabezpečené webové stránce a pro zaslání hlasu uvést číslo své platební karty, které poslouží k identifikaci země.

V květnu EBU uvedla, že zaznamenala určité nesrovnalosti v hlasování šesti zemí ve druhém semifinále a finále. Nesdělila ale, o které země šlo. Podle Guardianu byly problematické hlasy porotců z Ázerbájdžánu, Gruzie, Černé Hory, Polska, Rumunska a San Marina.

V 67. ročníku se utkají soutěžící ze 37 zemí. Semifinále se uskuteční 9. a 11. května, z každého postoupí deset interpretů, finále bude 13. května.

Témata: Eurovize