Ovčáček se oženil, po svatbě už je zpět v práci. Řešil policejní kontroly na Hradě

Jiří Ovčáček

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. listopadu 2022 9:59

Česko v uplynulých dnech zaskočila zpráva o svatbě Jiřího Ovčáčka. Ve středu už byl mluvčí opět k službám svému nadřízenému, tedy prezidentovi Miloši Zemanovi. Co během včerejšího dne komunikoval?

Ovčáček si podle dostupných informací vzal volno kvůli svatbě s ženou z Ukrajiny, kterou ubytoval po jejím odchodu z rodné země poté, co ji napadlo sousední Rusko. Ve středu už byl ale opět v práci.

O krocích prezidenta Zemana předtím naposledy informoval ve čtvrtek 3. listopadu. Včera referoval o jmenování nového rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a především o otevřeném dopise adresovaném ministru vnitra Vítovi Rakušanovi (STAN).

Hlava státu se na něj obrátila ve věci bezpečnostních kontrol osob vstupujících na Pražský hrad. "Současnou situaci, kdy jsou návštěvníci nuceni podstupovat prohlídky, i když se jdou třeba jen projít do Královské zahrady nebo Jeleního příkopu, nepovažuji za správnou a v souladu se zájmy občanů. Stejně tak již nelze déle tolerovat znehodnocení historicky cenných prostor Pražského hradu kontrolními stanovišti a zátarasy," napsal prezident.

Zeman prý už dříve doufal, že budou kontroly zmírněny nebo zrušeny. "Žádám Vás proto, abyste ve smyslu svých předcházejících vystoupení zajistil důslednou revizi opatření Policie České republiky na hranicích areálu Pražského hradu a rychlý návrh jejich zrušení nebo zásadní úpravy," dodal. 

Témata: Jiří Ovčáček Miloš Zeman Vít Rakušan (STAN)