Brutální praktiky muslimů? Hází děti z desetimetrové výšky! Důvod je šokující!

Muslimové, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. června 2018 14:36

Mnoho kultur si osvojilo tradice, nad kterými dnešní moderní společnost jen kroutí hlavou. Často jde o stovky let staré rituály, které dnes leckomu připadají nesmyslné, bolestivé, či dokonce zahrnují trvalé následky, lidé, kteří jim věří, si je ale vzít nenechají. To je i případ tradice, při které jsou malé děti vyhazovány z desetimetrové výšky.

Jak daleko byste zašli kvůli náboženské víře? Podle deníku New York Times někteří možná až na hranici šílenství. V Indii se totiž provádějí rituály, které se nelíbí lidem, lékařům ani vládě. Přesto se praktikují dodnes.

Některé rodiny ve venkovských částech Indie věří, že dětem přinese štěstí, kdy jsou vyhozeny ze střechy z desetimetrové výšky. Rituál je populární především v regionech Maharashtra a Karnataka a praktikují jej kromě muslimů i hinduisté.

Jde o nejméně 700 let starý rituál, při němž rodiče svěří své děti do péče duchovních. Ti je poté vyhodí ze střechy svatyně a dole je zachytí přihlížející do natažené plachty. Děti tak letí volným pádem zhruba 10 metrů.

Rituál se zrodil v době, kdy byla dětská úmrtnost extrémně vysoká a lékařské znalosti nedostatečné. Pro chudé Indy navíc nebylo moc možností, kam se obracet o pomoc, a lidé proto začali věřit legendě, která říká, že svatí lidé poradili rodičům, aby své nemocné děti vyhodily ze střechy jako důkaz důvěry v boha.

Od té doby vesničané věří, že pokud má být dítě šťastné a zdravé, je potřeba jej shodit ze střechy. To se ale nelíbí aktivistům ani úřadům, které už roky bojují za zákaz této praktiky. Zatím marně, lidé se svých tradic odmítají vzdát a jsou ochotni je provádět i tajně, bez ohledu na zákony.

Kdo však trpí nejvíce jsou samotné děti, které si mnohdy sice neuvědomují, co je čeká, ale srdceryvný pláč prozrazuje jejich strach. Ten je umocněn tím, že před samotným shozením dítěte duchovní pronášejí modlitby a dítětem třesou ve výšce deseti metrů nad zemí.

Témata: Muslimové