Za královnu truchlí celý svět. Tady jsou první reakce státníků a politiků

Emmanuel Macron

Autor: ČTK

8. září 2022 20:20 | Aktualizováno: 8. září 2022 23:52

Ve věku 96 let dnes zemřela britská královna Alžběta II. Čeští i světoví politici přijali zprávu o úmrtí s hlubokým zármutkem. Ocenili její celoživotní oddanost britské monarchii, pracovitost i nesmírnou pokoru, s níž sloužila své vlasti. Připomínají, že ji respektoval celý svět.

Bílý dům: Jsme srdcem a myšlenkami s rodinou královny Alžběty

Jsme srdcem a myšlenkami s rodinou královny Alžběty II. a obyvateli Spojeného království. Na tiskové konferenci to dnes uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová v první reakci poté, co britská média informovala o úmrtí 96leté panovnice.

Mluvčí doplnila, že nechce ve vyjádření předbíhat amerického prezidenta Joe Bidena. Zároveň zdůraznila pevné vztahy mezi Spojeným královstvím a USA.

Biden: Královna Alžběta definovala éru, její důstojnost byla nepřekonatelná

Britská královna Alžběta II. byla více než panovnice, definovala éru, uvedl v prohlášení americký prezident Joe Biden. Britskou královnu, která dnes zemřela na zámku Balmoral ve Skotsku, označil Biden za státníka s nepřekonatelnou důstojností a poznamenal, že přispěla k pevnosti britsko-amerických vztahů.

"Ve světě neustálých změn byla pro generace Britů stálou oporou a zdrojem útěchy a hrdosti," uvedl Biden a poukázal na skutečnost, že většina Britů jiného panovníka ve svém životě nezažila.

"Byla první britskou panovnicí, ke které mohli lidé na celém světě cítit osobní a bezprostřední vztah - ať už ji slyšeli v rádiu jako mladou princeznu promlouvat k dětem Spojeného království, nebo se shromáždili u televizorů při její korunovaci, nebo sledovali její poslední vánoční projev či její platinové výročí na svých mobilních telefonech. A ona jim na oplátku zasvětila celý svůj život," napsal Biden.

"Myšlenky a modlitby lidí v celých Spojených státech jsou dnes s lidmi Spojeného království a Commonwealthu v jejich zármutku. Královské rodině, která truchlí nejen za svou královnu, ale i za svou drahou matku, babičku a prababičku, vyjadřujeme nejhlubší soustrast," zdůraznil Biden.

Trudeau: Královna Alžběta bude navždy důležitou součástí kanadské historie

Královna Alžběta II. bude navždy důležitou součástí kanadské historie, uvedl kanadský premiér Justin Trudeau. Zprávu o smrti 96leté britské panovnice přijal s těžkým srdcem.

"S nejtěžším srdcem jsme se dozvěděli o smrti nejdéle vládnoucí kanadské panovnice, jejího veličenstva královny Alžběty II. Byla neustále přítomna v našich životech - a její služba Kanaďanům zůstane navždy důležitou součástí historie naší země," uvedl Trudeau.

"Při ohlédnutí na její život a vládu, která trvala několik desetiletí, si Kanaďané budou vždy pamatovat a vážit si moudrosti, soucitu a vřelosti jejího veličenstva," doplnil kanadský premiér, přičemž poznamenal, že Kanaďané jsou v této nejtěžší chvíli v myšlenkách se členy královské rodiny

Německý prezident: Alžběta II. žila a psala historii, měla respekt v celém světě

Za hluboký řez a konec jedné éry označil úmrtí britské královny Alžběty II. německý prezident Frank-Walter Steinmeier, podle kterého panovnice žila a psala historii. Německý kancléř Olaf Scholz královnu označil za inspiraci pro miliony lidí včetně Němců, kteří nyní nad jejím skonem truchlí. Podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové byla Alžběta II. takřka sto let pro Brity zdrojem síly a naděje.

"Miliony Němců se dnes ve smutku a upřímné soustrasti cítí spojeny se Spojeným královstvím. Její přirozená autorita, mimořádné zkušenosti a příkladně plnění povinností zůstanou v naší živé paměti," napsal Steinmeier v kondolenčním dopise. "Královna Alžběta je ženou, která utvářena jedno století - ve Spojeném království a po celém světě. Současné dějiny žila a současné dějiny psala," dodal.

"Truchlíme za královnu Alžbětu II. Byla vzorem a inspirací milionů, i zde v Německu. Její nasazení pro německo-britské usmíření po hrůzách druhé světové války nezůstane zapomenuto," uvedl Scholz. "Bude chybět, v neposlední řadě i její úžasný smysl pro humor," dodal sociálnědemokratický kancléř.

Také Baerbocková na twitteru napsala, že Němci truchlí společně s britskými přáteli. "Byla pro svou zemi téměř sto let pramenem síly a naděje. Německo jí zůstane navždy vděčné, že nám po teroru druhé světové války podala ruku k usmíření," uvedla ke skonu královny německá ministryně zahraničí.

Královna Alžběta II. byla přítelkyní Francie a královnou srdcí, uvedl Macron

Královna Alžběta II. byla přítelkyní Francie a královnou srdcí, která ztělesňovala kontinuitu a jednotu britského národa přes 70 let. V reakci na úmrtí britské panovnice to na twitteru napsal francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Její Veličenstvo královna Alžběta II. ztělesňovala britskou národní kontinuitu a jednotu přes 70 let. Budu si ji pamatovat jako přítelkyni Francie, královnu srdcí, která zanechala trvalou stopu ve své zemi," uvedl Macron.

Zelenskyj vyjádřil hluboký smutek

Ukrajinský prezident Zelenskyj na twitteru vyjádřil hluboký smutek nad úmrtím britské panovnice a jménem ukrajinského lidu vyjádřil soustrast "nad touto nenapravitelnou ztrátou". "Naše myšlenky a modlitby jsou s vámi," vzkázal do Spojeného království. Británie patří k nejbližším spojencům Kyjeva ve válce Ruska proti Ukrajině.

Putin označil úmrtí Alžběty II. za nenahraditelnou ztrátu

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast britskému králi Charlesovi III. s úmrtím královny Alžběty II., která dnes zemřela ve věku 96 let, oznámily tiskové agentury s odvoláním na Kreml. Putin podle agentury TASS ocenil autoritu, jaké se královna těšila na mezinárodní scéně, a připomněl lásku a úctu jejích poddaných. Novému panovníkovi popřál odvahu tváří tvář této nenahraditelné ztrátě.

S královniným jménem jsou podle Putina neoddělitelně spjaty nejdůležitější události moderních dějin Spojeného království. "V průběhu mnoha desetiletí se Alžběta II. právem těšila lásce a úctě poddaných a také autoritě na mezinárodní scéně," uvedl ruský prezident. Charlesovi III. popřál "odvahu a odolnost tváří tvář této těžké, nenahraditelné ztrátě".

Představitelé Evropské unie ocenili jedinečný přínos britské královny Alžběty II.

"Dohlížela na klíčové události 20. a 21. století. EU vzdává hold jejímu jedinečnému přínosu k budování míru a usmíření. Její ztrátu pocítí celý svět, naše bezprostřední myšlenky jsou s její rodinou a lidmi ve Spojeném království," napsal na twitteru Borrell. Rovněž předseda Evropské rady Charles Michel kondoloval britské královské rodině a "všem, kteří pro královnu pláčou v celém světě".

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ji označila za královnu Alžbětu Velikou. 

"Jen málokdo tvořil světovou historii tak jako její Veličenstvo královna Alžběta II. Její nezlomný závazek k povinnosti a službě byl příkladem pro všechny. Celý svět truchlí s britským národem. Byla opravdu královnou Alžbětou Velikou. Ať odpočívá v pokoji," napsala na twitteru Metsolaová.

Zeman: Pokora a vznešenost královny Alžběty II. zůstane navždy v našich srdcích

Prezident Miloš Zeman i další čeští politici přijali zprávu o dnešním úmrtí britské královny Alžběty II. s hlubokým zármutkem. Ocenili její celoživotní oddanost britské monarchii, pracovitost i nesmírnou pokoru, s níž sloužila své vlasti. Byla pro ně symbolem stability. Vyjádřili soustrast královské rodině, lidu Spojeného království i celého Společenství.

"Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích," uvedl Zeman v prohlášení, které Hrad večer zveřejnil na twitteru.

Zeman v kondolenci uvedl, že o skonu Alžběty II. se dozvěděl s hlubokým zármutkem. "S jejím odchodem končí jedna velkolepá historická epocha. Vaše matka byla symbolem moderních dějin nejen Velké Británie, ale celého světa," uvedl český prezident. 

Zavzpomínal také na osobní setkání s Alžbětou v červnu 2017. Uvedl, že to pro něj byl jeden z nejsilnějších momentů působení v prezidentském úřadu. "Vaše Veličenstvo, dovolte mi, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil upřímnou soustrast," zakončil dopis Charlesovi.

"Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů," napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Alžběta II. byla pro většinu lidí na světě symbolem britské monarchie, řekl premiér večer novinářům před návratem z Nizozemska. "Když si jenom uvědomíme tu dobu, víc než 70 let, kterou byla na trůnu, jakými obdobími Británie procházela, s čím vším se Alžběta II. musela vyrovnávat. Vyrovnávala se s tím s velkou vznešeností, s mimořádnou oddaností své službě, britskému lidu, britské monarchii a myslím, že pro mnoho lidí se stala právě symbolem oddanosti, plnění povinnosti, vznešenosti a toho, s jakou grácií se dá zvládat takto vysoká funkce," dodal.

Úmrtím královny Alžběty II. odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Moje myšlenky jsou s královskou rodinou i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce," dodal.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) soudí, že Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. "Obdivovala jsem ji. Moje myšlenky a účast patří všem členům rodiny i občanům Velké Británie a Commonwealthu," napsala na twitteru šéfka dolní parlamentní komory.

Upřímnou soustrast britské královské rodině a Spojenému království vyjádřil také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). "Královna Alžběta II. byla symbolem kontinuity a stability. Čest její památce. Král Charles má před sebou nyní náročný úkol," uvedl.

Dnešek bude jeden z těch dnů, kdy si lidé budou pamatovat, kde byli a co dělali, když se dozvěděli tu zprávu, napsal na twitteru vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Královna Alžběta II. byla nositelkou noblesy, elegance, symbolem poválečné Británie a jejích nejlepších tradic," dodal.

Alžběta II. byla neodmyslitelnou součástí obrazu Spojeného království jako důstojné, přátelské země, její smrt zasáhne celý svět, uvedl na twitteru vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). "Byla pojítkem mezi minulostí a současností, byla symbolem i idolem. Upřímná láska Britů k jejich královně byla srozumitelná i nám," podotkl.

Křehká, jemná a skromná žena, napsal o Alžbětě II. na twitteru bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). "Ztělesňovala více než kdokoli jiný na světě oddanou službu vlasti, státu a národu. I díky ní byla a je Velká Británie spolehlivou a svobodnou zemí a naším dobrým partnerem," doplnil. Vzpomněl, že se s Alžbětou II. setkal v roce 2019 v Portsmouthu na poctě válečným veteránům.

Královna Alžběta II, byla svým životem, chováním, šarmem nebo odolností proti novostem moderní doby konstantou našich životů i symbolem odcházejícího světa. V reakci na její úmrtí to ČTK sdělil bývalý prezident Václav Klaus. S Alžbětou II. se během svého politického života osobně setkal.

Úmrtí královny Alžběty II. je ztráta nejen pro Velkou Británii, ale pro celý svět, řekla ČTK někdejší primátorka Brna Dagmar Lastovecká. Královna navštívila Brno v roce 1996, odvezla si darem sadu šperků z českých granátů. Královna Alžběta II. zemřela dnes, bylo jí 96 let.

"Je to velká ztráta nejenom pro Británii, ale pro celý svět. Byla to velká osobnost a já na to setkání s ní nezapomenu do konce života. Na jedné straně působila velmi skromně, ale vyzařovala z ní síla, moudrost, noblesa," uvedla Lastovecká. Královnu tehdy jako primátorka vítala na radnici. Zavzpomínala, že u oběda se královna velmi zajímala o to, jak se v České republice žije. "Zajímalo ji, jak tady ženy vychovávají děti, jak chodí do práce. Prostě tak, jak se panovník zajímá o své poddané, tak ji zajímal i život v naší zemi," uvedla Lastovecká.

Alžběta II. se stala vzorem a inspirací pro všechny, uvedla Čaputová

Královna Alžběta II. se stala vzorem a inspirací pro všechny, uvedla v reakci na úmrtí britské panovnice slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér Eduard Heger v prohlášení označil Alžbětu II. za symbol novodobé monarchie.

"Sedm desetiletí neochvějného vedení a oddanosti službě své zemi při mnoha globálních změnách z ní udělalo vzor a inspiraci pro nás všechny," napsala Čaputová, která vyjádřila upřímnou soustrast královské rodině, obyvatelům Británie a celého britského společenství.

Podle slovenského premiéra Hegera odchodem Alžběty II. končí jedna etapa v lidských dějinách. "Ve službě národu strávila neuvěřitelných 70 let, za což jí patří nesmírná úcta, obdiv a vděk. Svou oddanost vlasti a odvahu dokázala už v době druhé světové války, kdy královská rodina neodešla do exilu, ale zůstala v Londýně při občanech. Vždy z ní vyzařovala sila a důstojnost," uvedl Heger v prohlášení, které ČTK poskytla jeho mluvčí Ľubica Janíková.

Šéf slovenského parlamentu Boris Kollár v tiskovém prohlášení uvedl, že právě osobnost Alžběty II. obrušovala hrany sporů uvnitř království a zajišťovala jeho stabilitu. "Ačkoliv z hlediska britských ústavních principů neměla přímý vliv na výkonnou moc, její osobnost v mnohém ulehčila procesy dekolonizace a vytváření nové podoby Spojeného království Velké Británie a Severního Irska," reagoval Kollár na úmrtí britské panovnice. Její návštěvu na Slovensku v roce 2008 označil za součást nejvýznamnějších událostí v novodobé historii této středoevropské země.

Témata: Královna Alžběta II. Emmanuel Macron Frank-Walter Steinmeier Miloš Zeman