V Chorvatsku otevřeli Most na Pelješac, uleví i turistům z Česka

Most na Pelješac

Autor: ČTK

26. července 2022 20:33

Chorvatsko dnes slavnostně otevřelo dlouho očekávaný most, který spojuje dosud oddělenou oblast kolem města Dubrovník se zbytkem země.

Turisté tedy již nemusí při cestě na jih Chorvatska projíždět přes Bosnu a Hercegovinu; cesta z Česka na poloostrov Pelješac tak zabere méně času.

Zhruba 2400 metrů dlouhý most překlenuje Jaderské moře a spojuje chorvatskou pevninu s poloostrovem Pelješac, čímž umožňuje snadnější přístup k nejvýznamnější turistické destinaci země - středověkému městu Dubrovník zapsanému na seznamu světového dědictví UNESCO.

Turisté budou moci objet úzký pobřežní koridor patřící Bosně, kde vznikají dlouhé kolony při hraničních kontrolách, a časově si tak cestu do Dubrovníku zkrátí. Tato trasa přitom cestující nevyjde dráž, využití mostu je bezplatné.

Pelješský most byl navržen tak, aby odolal větru o rychlosti 180 kilometrů za hodinu. Neočekávají se tedy problémy s počasím, jako je tomu v případě některých jiných mostů v zemi. Stavba vyšla na 526 milionů eur (12,9 miliardy Kč), z čehož 357 milionů eur (8,7 miliardy Kč) poskytla Evropská unie.

Témata: Chorvatsko