Úhyn ryb na Dyji: Další dopad globálního oteplování?

Ilustrační foto

Autor: ČTK

21. července 2022 19:23

Odhadované množství uhynulých ryb v Dyji na Břeclavsku, které hasiči začali odklízet ve středu večer, jsou desítky tun. Proč k tomu došlo?

Velké množství uhynulých ryb se v předešlých dnech objevilo v Bulharech, kde s odklízením začali rybáři, a následně také v Břeclavi, kde se zapojili hasiči. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky jen ve středu večer hasiči v Břeclavi vylovili asi 250 kilogramů leklých ryb.

Podle starosty Bulhar Jiřího Osičky jsou mezi uhynulými rybami kapři, candáti, sumci, amuři, tolstolobici nebo cejni. Příčinou úhynu ryb je kyslíkový deficit kvůli přemnožení sinic, které v noci spotřebovávají kyslík, uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

"Sinice mají příznivé podmínky pro rozmnožení kvůli horkému počasí, nízkým průtokům a živinám. Hlavní živinou je fosfor, který se dostává do řek nejčastěji proto, že čistírny nedostatečně fosfor odstraňují při čištění," řekl novinářům Chmelař.

Velký úhyn ryb v kraji zaznamenali v roce 2018 rybáři na rybníku Nesyt na Hodonínsku. Vlivem sucha a poklesu vody tam tehdy uhynula většina z bezmála 150.000 nasazených ryb. Rybářství Hodonín tehdy posbíralo přes 100 tun uhynulých ryb, škoda byla v milionech korun.

Témata: Ryby Jihomoravský kraj