Tereza H. zavzpomínala na nemoci v pákistánském vězení: Jeden lék na všechno!

Tereza H., dříve vězněná v Pákistánu 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. července 2022 15:00

Tereza Hlůšková se po návratu z vězení v Pákistánu na svobodu do Česka nejprve stranila, pak poskytla rozhovor jednomu z médií. Nyní začíná být hodně aktivní na sociální síti. Jaké vzpomínky u ní vyvolává aktuální dění?

Hlůšková je podle svých slov konečně šťastná. "Jsem zdravá, mám skvělou rodinu, lásku, práci," prozradila. "Neříkám, že jsem úplně smazala ta čtyři léta ve vězení, ale snažím se na to moc nemyslet. Je to zvláštní, když opouštíte brány věznice a na druhý den vám přijde, že jste nikdy v base nebyli," pokračovala.

S odstupem času na ni ale hrozivá zkušenost začala doléhat, třeba když nyní onemocněla nějakou chřipkou a doma se léčí. Konkrétně zavzpomínala, co se dělo v pákistánském vězení, když byla nemocná.

"Nemohla jsem si tu nemoc nijak zpříjemnit. Na všechno dávali Panadol. A mohli jste mít bolest hlavy nebo tuberkulózu," poznamenala s tím, že v létě to bylo v klidu, protože bylo vedro a bacily tak vypotila. Horší to bylo v zimě. 

"Nezahřála mě ani deka, ani mikina, ani horký čaj. A do toho rýma a kašel. A nemohla jsem si dát horkou vanu, zajít k pořádné doktorce, lehnout si do postele s matrací a teplou peřinou, zavolat na rodiče, že mi není dobře, ať mě jdou uklidnit, že vše bude fajn," svěřila se dříve vězněná Češka.

Teď už se tomu prý směje. "Ale někdy se mi stane, že zavřu oči a zase cítím to, co tam. Jak nám bylo hrozně. Bez rodiny, zavření jako zvířata, ponižovaní. A takové myšlenky se snažím hned setřást z hlavy, ale někdy to nepřejde hned," dodala Hlůšková. 

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu