Pád ledovce v Alpách: Přeživší opouštějí nemocnici a poprvé promlouvají!

hory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. července 2022 19:36

11 mrtvých, z toho dva Češi. Taková je bilance v italských Dolomitech, kde se minulou neděli uvolnil velký kus ledovce na hoře Marmolada. Po tragédii ale přichází i dobré zprávy a zranění postupně opouští nemocnice.

V blízkosti vrcholku Marmolada v italských Alpách se minulou neděli uvolnil ledovec. Záchranáři zapojili do pátrací akce vrtulníky i bezpilotní letouny a pátrali po přeživších, nakonec našli devět zraněných, 11 lidí tragédii nepřežilo.

Zranění, ale živí lidé, skončili v nemocnici. O některé pečovali lékaři ve městě Belluno. Tamní klinika se poté na sociálních sítích svěřila s příběhy pacientů, kteří byli zasypání masou sněhu a ledu.

Nemocnici například opustil 67letý důchodce z Německa, který byl dle lékařů vděčný za poskytnutou péči a pozornost. Důchodce poděkoval záchranářům, že mu zachránili život. 

Dle zveřejněné fotografie se ale bude z šokujícího zážitku nějakou dobu vzpamatovávat. Má totiž zlomené obě ruce.

Nemocnici následně opustila i 51letá žena, rovněž z Německa. Ta dokonce lékařům napsala dopis, v němž uvedla, že si nic nepamatuje.

"O tom, co se stalo, nic nevím. Probudila jsem se v nemocnici. Hodně práce za mě udělali lékaři, hlavně na neurologii," píše s tím, že se její stav zlepšuje. Následně všem poděkovala.

Témata: Alpy Itálie