Útok žraloka v Egyptě: Kdo je druhá oběť a může se incident opakovat? Jak na něj reagují Češi?

Žralok mako

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. července 2022 11:53

Při dvou útocích žraloka v Hurgadě, které se odehrály na začátku července, zemřely dvě ženy. První obětí se stala 68letá Rakušanka, které žralok ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurgady a která zemřela krátce po převozu do nemocnice. Druhou obětí útoku žraloka, o níž v neděli informovaly egyptské úřady, je žena z Rumunska.

Žralok v egyptském přímořském resortu Hurgada napadl a smrtelně zranil ženu z Rakouska. Osmašedesátileté ženě se i se zraněními podařilo doplavat zpátky na břeh, cestou do nemocnice ale utrpěla infarkt a zemřela.

Druhou obětí útoku žraloka, o níž v neděli informovaly egyptské úřady, je žena z Rumunska. Podle médií byla žena v Egyptě na dovolené.

Žralok měl zhruba dva metry, ženě ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurgady. Podle rakouského bulvárního listu Kronen Zeitung žena plavala v době napadení v oblasti vyhrazené pro plavce a ohraničené bójemi, na nohou měla plavecké ploutve.

Zatím není jasné, zda smrt obou žen způsobil stejný žralok. Podle serveru Mirror se ale útoky staly ve vzdálenosti asi 600 metrů. Egyptská letoviska u Rudého moře, včetně Hurghady a Šarm aš-Šajchu, přitom patří k hlavním plážovým destinacím v zemi. Oblíbili si je především evropští turisté, včetně českých. 

Případy napadení lidí žralokem jsou v Egyptě spíše výjimečné a nelze předpokládat, že by se opakovaly příliš často. V Rudém moři, u kterého leží i letovisko Hurgada, ale žije více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění.

Například v říjnu 2020 připravil žralok u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch o ruku dvanáctiletého ukrajinského turistu, egyptského průvodce pak o nohu. V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista.

Napadení žralokem poptávku Čechů však podle ČTK po dovolené v Egyptě podle cestovních kanceláří (CK) a agentur nesnížil. Pořadatelé zájezdů nezaznamenali ani zvýšený zájem o rušení pobytu.

Témata: Egypt žraloci