Po útoku žraloka u Hurgady zemřela druhá žena. Už se zřejmě ví, o jaký druh jde

Žraloci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2022 13:05 | Aktualizováno: 3. července 2022 16:14

Po útoku žraloka, který v pátek u Hurgady zranil 68letou Rakušanku a která na následky ztráty končetin a krve zemřela, úřady zavřely část pobřeží Rudého moře. Zřejmě už se také ví, jaký žralok seniorku napadl. Egyptské úřady následně oznámily, že při útoku žraloka v Hurgadě zemřela ještě další žena.

Oblast byla po útoku uzavřena. Guvernér také zakázal všechny aktivity u moře, včetně potápění či šnorchlování. Do vod u Hurgady nesmějí ani rybářské lodě. Egyptské ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že při útoku žraloka v Hurgadě zemřela druhá žena.

Podrobnosti o druhém útoku úřady nezveřejnily a není jasné, zda šlo o stejného žraloka. Obě ženy ale predátor napadl v pátek, přibližně 500 metrů od sebe, uvedl rakouský zpravodajský portál Oe24.

Žralok, který napadl seniorku, měl podle médií zhruba dva metry, ženě ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurgady. Žena plavala v době napadení v oblasti vyhrazené pro plavce a ohraničené bójemi, na nohou měla plavecké ploutve. Zemřela krátce po převozu do nemocnice.

Podle serveru Daily Mail za útokem zřejmě stojí žralok mako, jeden z nejrychlejších žraloků vůbec, který dorůstá délky zhruba tří metrů. Jde o ohrožený druh.

V Egyptě jsou případy napadení žralokem výjimečné. V Rudém moři ale přesto na 40 druhů žraloků a někteří z nich jsou lidem nebezpeční.

V roce 2020 připravil žralok u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch o ruku dvanáctiletého ukrajinského turistu a egyptského průvodce o nohu. V roce 2018 pak zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista.

Témata: Egypt žraloci