Jan Graubner se stal pražským arcibiskupem. Jak bylo jeho jmenování přijato?

Jan Graubner

Autor: ČTK

2. července 2022 14:46

Poté, co bylo oznámeno, že Jan Graubner bude jmenován pražským arcibiskupem, vysekli politici řadu gratulací. Ministr kultury Martin Baxa například uvedl, že se těší na spolupráci například v oblasti památkové péče. Olomoucký arcibiskup nahradil kardinála Dominika Duku, který funkci vykonával od roku 2010.

Dosavadní olomoucký arcibiskup Jan Graubner při dnešní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě usedl do křesla symbolizujícího arcibiskupský stolec, a stal se tak pražským arcibiskupem. Do úřadu nastoupil po Dominiku Dukovi.

"Blahopřeji arcibiskupu Janu Graubnerovi ke jmenování pražským arcibiskupem. Přeji mu hodně sil, moudrosti a Božího požehnání pro jeho novou službu," napsal premiér Petr Fiala.

"Jako ministr, do jehož resortu patří i vztahy státu a církví, se těším na vzájemnou spolupráci, například v oblasti památkové péče. Volba padla na duchovního, který má zkušenosti s vedením rozsáhlé arcidiecéze," poznamenal ministr Baxa.

"Jan Graubner je čestný a statečný muž a zaslouží si modlitby za úspěšnou misi v pozici primase českého. Jenom nevím, zda si zaslouží, aby byl použit jako přechodné řešení," uvedl bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek na twitteru.

Prezident Miloš Zeman v květnu poblahopřál Graubnerovi ke jmenování pražským arcibiskupem. Tradice je pevnou kotvou v čase velkých světových krizí, uvedl Zeman v dopise Graubnerovi.

"Svatovojtěšský stolec je vysoce odpovědným údělem, službou a závazkem, proto Vám přeji mnoho sil, trpělivost a otevřenost k dialogu," napsal Zeman. Česko podle něj čelí dopadům války, narůstající ekonomické i společenské krizi. Církev může být zdrojem povzbuzení pro občany, míní.

Témata: Jan Graubner