Máme teprve druhý červnový den, jahodová sezóna už je ale v plném proudu. Mnozí pěstitelé přitom lidem umožňují, aby se je na polích nasbírali sami.

Veškeré informace nejen o probíhajících samosběrech v Česku a na Slovensku najdete na stránce Jahodový web, kde naleznete i recepty a další návody, co s lahodnými plody provést.

Samosběr již v těchto dnech probíhá například na farmě ve Vraňanech, kde za kilogram jahod zaplatíte 70 korun. Pro sběr zde mají zvlášť vyhrazené pozemky.

Lidé mohou jahody sbírat do vlastní nádob nebo prodávaných košíků. "Důležité je jahody trhat velice opatrně, nedotýkat se plodu příliš silou, vzít ho něžně i s centimetrovou stopečkou a jahodu nemačkat ani s ní neházet," radí farmáři. 

Jahody se také doporučuje sklízet dopoledne, když jsou už oschlé, ale zároveň stále lehce podchlazené. Natrhané by je pak lidé měli umístit do ledničky či do chladu, aby déle vydržely. 

Témata:

Ovoce | stars24.cz