Česko si připomíná atentát na Heydricha: Příběh parašutistů zaujal i Hollywood!

Film Anthropoid měl v Karlových Varech světovou premiéru.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. května 2022 11:22

Česko si dnes připomíná hrdinský čin parašutistů v čele Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem. Na den přesně před 80 lety podnikli úspěšný útok na říšského protektora Reinharda Heydricha. Jejich příběh se nakonec dočkal i hollywoodského filmového zpracování.

První filmy o atentátu vznikli již ve 40. letech, v paměti diváků však uvízly především dva pozdější snímky, které od sebe dělí více než půl století. 

Tím prvním je film příznačně nazvaný Atentát, premiéru měl v roce 1964 a natočil jej Jiří Sequens. Klíčová scéna, tedy samotný útok na protektora, vznikla přímo na místě, ještě v jeho původní podobě. Dnes slavná zatáčka vypadá velice odlišně, příčinou je pražská magistrála.

Před kamerou se tehdy objevila plejáda hvězdných herců, například Radoslav Brzobohatý, Luděk Munzar, Jiří Kodet nebo Josef Vinklář, který si zahrál zrádce Karla Čurdu. Kubiše ztvárnil Rudolf Jelínek, Gabčíka si zahrál Ladislav Mrkvička.

O více než padesát let později si dvojici hlavních hrdinů zahrály hollywoodské hvězdy, konkrétně Jamie Dornan (Kubiš) a Cillian Murphy (Gabčík). Anthropoid měl premiéru v roce 2016, natočil jej režisér Sean Ellis.

I zahraniční produkce přitom dala šanci českým hercům, tu největší Aně Geislerové. Ve filmu se objevili také Alena Mihulová nebo Václav Neužil.

Oběma snímkům jsou sice vyčítány některé nepřesnosti, které neodpovídají historickým znalostem o atentátu, nepochybně je ale dobře, že existují a znalost o činu se tak mohla rozšířit i do zahraničí. 

Témata: Reinhard Heydrich film Anthropoid