Děkan Ševčík se kvůli své kontroverzní minulosti stal terčem kritiky!

Miroslav Ševčík 2

Autor: ČTK

23. dubna 2022 10:27

Nový děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze Miroslav Ševčík je kvůli svému zvolení terčem kritiky. Vznikla dokonce i petice proti jeho jmenování.

Ševčík vedl Národohospodářskou fakultu VŠE již po dvě volební období v letech 2010 až 2018 a čelil několika studentským protestům. Stojí za nimy například jeho výroky z poslední doby.

Třeba o březnové cestě premiéra Petra Fialy (ODS) za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským do Rusy obléhaného Kyjeva v televizi CNN Prima News řekl, že šlo o PR akci.

Šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku loni v dubnu Ševčík označil za méně důvěryhodného než ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ševčík také před osmi lety z kolony na dálnici D5 odjel v protisměru s použitím modrého majáčku prostorem vytvořeným řidiči pro sanitky. Obhajoval se pak tím, že měl v autě člověka s velmi vážnými zdravotními problémy.

Kriticky se k Ševčíkovi na twitteru vyjádřil bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). S odkazem na jeho kandidaturu uvedl, že akademické svobody jsou správným prostředím pro dobré vysoké školy, ale vyžadují také osobní odpovědnost. "A to si asi každý neuvědomuje," napsal.

Objevila se dokonce petice proti tomu, aby byl Ševčík děkanem. Její autor tvrdí, že je Národohospodářská fakulta předmětem výsměchu napříč akademickým prostředím.

Témata: Miroslav Ševčík