Kinder čokolády a salmonela: Ferrero stahuje výrobky z dalších zemí

Výrobky Kinder

Autor: ČTK

9. dubna 2022 17:49

Italský výrobce cukrovinek Ferrero pozastavil provoz ve své továrně v belgickém Arlonu. Oznámila to dnes firma. K tomuto kroku přistoupila poté, co evropské úřady zahájily vyšetřování desítek případů salmonely, které by mohly souviset s čokoládami této společnosti. Předtím firma oznámila, že stahuje z prodeje některé čokolády Kinder také ve Spojených státech, protože by u nich mohla hrozit nákaza salmonelou.

Ke stažení několika šarží čokoládových vajíček Kinder Surprise a dalších čokoládových výrobků firma tento týden přistoupila již v několika evropských zemích, včetně České republiky, v Austrálii, Izraeli nebo v Hongkongu. V USA firma oznámila, že stahuje z obchodů výrobky Kinder Happy Moments a Kinder Mix. Podle společnosti byly vyrobeny v belgické továrně, kde se vyskytla salmonela.

"Ferrero spolupracuje s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv v souvislosti s hlášenými případy salmonely v Evropě," uvedla společnost. Žádné další výrobky Kinder ani výrobky od Ferrera prodávané v USA závadné nejsou, dodala.

Belgický úřad pro bezpečnost potravin AFSCA dnes oznámil, že kvůli případům salmonely v několika zemích odebere továrně v Arlonu povolení k výrobě. Všechny produkty továrny pak budou muset být staženy z trhu, bez ohledu na datum výroby.

Firma Ferrero uvedla, že závod v Arlonu se na jejím celosvětovém objemu výroby produktů Kinder podílí zhruba sedmi procenty. Přiznala také interní selhání, které způsobilo zpoždění při včasném vyhledávání a sdílení informací.

Bakterie salmonela způsobuje průjmové onemocnění salmonelózu. Jeho výskyt zůstává v ČR i Evropské unii v posledních letech stabilní a nezměnila ho ani epidemie covidu-19.

Témata: Vajíčka Kinder