Ceny pohonných hmot opět porostou? Ropa prudce zdražila

Těžba ropy

Autor: stars24.cz, ČTK

17. března 2022 18:00

Ceny ropy se dnes prudce zvyšují kvůli obavám z nedostatečných dodávek suroviny na trh. Cena severomořské ropy Brent kolem 13:30 SEČ vykazovala nárůst o šest procent na 103,90 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 5,8 procenta na 100,54 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve středu varovala, že na trhu by kvůli protiruským sankcím od příštího měsíce mohly denně chybět tři miliony barelů ruské ropy a ropných produktů. Ke zdražování ropy přispívají rovněž vyhlídky na další opatření na podporu čínské ekonomiky, zatímco středeční zahájení zvyšování úroků ve Spojených státech trh s ropou výrazněji neovlivnilo, napsala agentura Reuters.

Banka Morgan Stanley zvýšila odhad ceny Brentu pro letošní třetí čtvrtletí o 20 dolarů na 120 dolarů za barel. Předpověděla, že ruská produkce ropy od příštího měsíce klesne o zhruba milion barelů denně. To podle ní převáží nad zhoršením odhadu globální poptávky po ropě o zhruba 600.000 barelů denně. "Nabídka i poptávka jsou pod tlakem. Nabídka je však pod větším tlakem a lze očekávat, že v příštích dvou čtvrtletích bude situace na trhu s ropou napjatá," uvedla banka SEB.

Ve středu ceny ropy klesly o téměř dvě procenta. Přispěla k tomu zpráva o překvapivém růstu zásob suroviny v USA. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že tyto zásoby se minulý týden zvýšily o 4,3 milionu na 415,9 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali pokles o 1,4 milionu barelů.

Ceny pohonných hmot zlevňují nejrychleji za posledních minimálně 17 let

"Pohonné hmoty v posledních dnech souhrnně zlevňují kvůli odeznívání paniky na světovém trhu s ropou. Tu vyvolala válka na Ukrajině související sankce Západu proti Rusku. V minulém týdnu tak ropa zdražila do blízkosti svého historického cenového rekordu," vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda ve vyjádření, které má server stars24.cz k dispozici.

"Paniky na trhu s ropou využily v ČR zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže. V Česku tak podle údajů Evropské komise v dnech 21. února až 7. března tak například nafta v ČR zdražila po přepočtu do eur druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU, o 20,1 procenta," dodal.

Podle něj výrazněji v daném období rostla cena nafty už jen v Německu. "Růst cen pohonných hmot v ČR je tedy od začátku ruské invaze v rámci EU vysoce nadprůměrný, až extrémní. To lze jen těžko vysvětlit jinak než maržovou politikou. Ropa totiž zdražuje všem zemím EU a z důvodu přepočtu cen do eur jsou zohledněny také změny národních měn členských zemí EU k euru," tvrdí ekonom.

Témata: ropa