Ceny benzínu dál rostou. Nafta ale zdražuje rychleji

Ukazatel paliva

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. března 2022 19:07

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách dnešního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 USD a WTI na 130,50 USD. Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivana Indráčka růst cen u čerpacích stanic odpovídá růstu cen na komoditní burze v Rotterdamu. Právě ta ovlivňuje cenu pohonných hmot v Česku, od polovina února tam vzrostla cena o více než 11 korun, uvedl. Kromě burzy v Rotterdamu může podle něj ceny pohonných hmot ovlivňovat také cenotvorba Orlen Unipetrolu, tedy takzvaného Unipetrol Index Czech, podle kterého se někteří prodejci pohonných hmot řídí. Konečnou cenu u čerpacích stanic pak ovlivňuje také marže prodejce. Podle Indráčka je možné, že někteří prodejci zdražily výrazně zbytečně rychle, aktuální burza jejich ceny ale dohání, případně dokonce převyšuje.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že zpoždění mezi ropným trhem a cenami na českých čerpacích stanic bývá obvykle dva až tři týdny. "Nyní jsme však svědky okamžitých nárůstů cen," uvedl Křeček. Rozdíly mezi čerpacími stanicemi tvoří podle něj marže. Čerpadláři dle něj zažili těžké koronavirové období, kdy se snížila poptávka po pohonných hmotách. "Nyní se někteří pumpaři snaží dohnat ušlé zisky a zvyšují ceny bez ohledu na doprodej levněji pořízených zásob," dodal Křeček.

Nejdražší benzin je nyní podle dat CCS v Libereckém kraji, kde litr stojí průměrně 43,20 koruny. O devět haléřů levnější je ve Středočeském kraji. Jsou to jediné dva kraje, kde průměrná cena Naturalu 95 překročila hranici 43 korun.

Nejdražší nafta je na Vysočině, kde litr stojí průměrně 44,52 koruny. Jen o haléř levnější je nafta na Liberecku. Průměrně přes 44 korun pořídí litr nafty motoristé také ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

 

Témata: pohonné hmoty