Jaderné zbraně? Ruská hrozba vyděsila i Čechy, pak se vyjádřili experti!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. března 2022 15:10

Rusové během probíhající války na Ukrajině několikrát světu připomněli, že disponují jadernými zbraněmi. Vyděsili tak i mnohé české občany a přidělali práci Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

SÚJB tak mimo jiné zveřejnil pokyny pro případ nutné ochrany. Vyplývá z něj, že lidé by pro případ jaderného úderu měli mít připravené evakuační zavazadlo, aby se mohli odebrat do krytů, nejlépe se silnými betonovými zdmi. 

Důležité jsou i rady pro případné opuštění úkrytu. Po útoku je třeba vyčkat ještě minimálně několik hodin, než člověk vyjde ven. Učinit by tak měl se šátkem nebo respirátorem, který zakrývá dýchací cesty. Po příchodu do bezpečí se mají lidé osprchovat a převléknout se.

Úřad také informoval o účinnosti jódových tablet, o které byl v posledních dnech v lékárnách zvýšený zájem. Experti vysvětlili, že užití by našly především v případě havárie v elektrárně.

Jódové tablety nejsou univerzálním "protijedem" proti ionizujícímu záření. Chrání štítnou žlázu před příjmem radiojódu z ovzduší.

"Přestože stále považujeme pravděpodobnost použití jaderné zbraně za mizivou, upozorňujeme, že v tomto případě je z hlediska ohrožení zdraví radioaktivní jód nevýznamný," dodal úřad.

Témata: Jaderné zbraně Státní úřad pro jadernou bezpečnost