Dana Drábová k útoku na elektrárnu na Ukrajině: Zešíleli! Zatracení Rusáci!

Dana Drábová.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. března 2022 10:15

Celý svět v uplynulých hodinách vyděsil ruský útok na ukrajinskou jadernou elektrárnu. Jasně to ukazují i reakce předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.

O útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu, největší v Evropě, informoval již v průběhu noci ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Volal po zastavení bojů a umožnění zásahu hasičů, v areálu totiž vypukl požár.

Situace pochopitelně vyděsila i české odborníky na jadernou bezpečnosti. "Zešíleli," komentovala dění na místě Dana Drábová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ráno pak oznámila, že elektrárna drží. "Zatracení Rusáci," poznamenala na twitteru. 

Podle posledních informací se požár v pětipatrovém výcvikovém zařízení podařilo uhasit, ruské síly ale měly elektrárnu ovládnout. Míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň. 

K útoku se vyjádřila česká diplomacie. "Jsem šokován nesmyslným, nezodpovědným a nebezpečným útokem na Záporožskou jadernou elektrárnu. Únik radiace z elektrárny by mohl ohrozit celou Evropu. Ruská agrese musí okamžitě skončit," vzkázal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Témata: Dana Drábová