Volodymyr Zelenskyj řekl, kolik cizinců chce jet bojovat za Ukrajinu

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. března 2022 19:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že na Ukrajinu dorazili ze zahraničí první dobrovolníci ochotní bojovat po boku Ukrajinců proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruské vojáky, aby se vrátili domů a tam bránili rusky hovořící lidi.

Přislíbil také příspěvek, v přepočtu asi 5000 korun, všem Ukrajincům, kteří vinou války přišli o práci, a ujistil o zvýšení penzí od 1. března bez ohledu na válku. Uvedla to ruská a ukrajinská média. Moskva dnes varovala, že "zahraniční žoldnéři" se nebudou těšit postavení válečných zajatců, ale budou postaveni před vojenský soud.

Houževnatost, s níž Ukrajinci osmý den čelí ruské invazi, podle Zelenského donutila Rusko, aby změnilo taktiku.

"Ruské raketové údery a bombardování ukrajinských měst jsou přiznáním, že nedokázali nic podstatného v naší zemi udělat. Udrželi jsme všechny fronty, na kterých se bráníme. Ani na jediném strategickém směru nepřítel nedosáhl úspěchu. Jsou deprimováni," prohlásil ukrajinský prezident podle přepisu na ruskojazyčném webu BBC.

"Opravíme každý dům, každou ulici, každé město. Říkám Rusku: naučte se výraz reparace a odškodnění. Nahradíte nám v plném rozsahu vše, co jste spáchali našemu státu, každému Ukrajinci," zdůraznil.

Zelenskyj podle BBC poznamenal, že do cizinecké - či mezinárodní - legie, jejíž vznik dříve ohlásil, se přihlásilo 16.000 cizinců a první z nich již začínají přijíždět.

Na konci projevu ukrajinský prezident přešel do ruštiny a obrátil se na ruské vojáky: "Běžte domů. K sobě domů. Bránit své rusky hovořící lidi. A ne po celém světě, ale u sebe doma. Není jich tam málo, kolem 150 milionů. A tady - sláva Ukrajině!"

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj