"Potřebujeme zbraně, ne odvoz." Volodymyr Zelenskyj v tom svůj lid nenechá

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2022 8:56

Vláda Spojených států je připravená pomoci ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému opustit Kyjev a zabránit tak, aby byl zajat nebo zabit postupujícími ruskými silami. Prezident však zatím odmítá opustit Kyjev i zemi.

Když ruská armáda v pátek vystupňovala své útoky, Zelenskyj slíbil, že zůstane v čele své vlády navzdory vážnému osobnímu riziku. "Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna a mou rodinu za cíl číslo dvě," řekl prezident v ranním projevu Ukrajincům. "Chtějí Ukrajinu politicky zničit tím, že zničí hlavu státu."

Zelenskij podobné varování od amerických představitelů dostal již před několika týdny. V lednu na Ukrajinu přiletěl ředitel americké CIA William J. Burns, aby se Zelenským jednal ohledně rostoucí ruské hrozby, uvedl list. Ukrajinský prezident se ho zeptal, zda jemu nebo jeho rodině osobně hrozí nebezpečí, uvedl Zelenského poradce, podle něhož se prezident stavěl skepticky k možnosti, že by se ho Rusové mohli pokusit zabít.

Burns mu žádné konkrétní informace nesdělil, ale dal mu jasně najevo, že musí brát svou osobní bezpečnost vážně, dodal Zelenského poradce. CIA se k tomu odmítla vyjádřit.

Američtí představitelé během posledních dní se Zelenským probírali řadu bezpečnostních otázek včetně nejbezpečnějších míst, kam by se měl prezident uchýlit, aby byla zajištěna kontinuita ukrajinské vlády, uvedl jeden z vysokých amerických představitelů.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ukrajina