Zuzana Čaputová: Kvůli Ukrajině jí VYHROŽUJÍ SMRTÍ!

Zuzana Čaputová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 19:25

Slovenská policie zahájila trestní stíhání muže, který v souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině vyhrožoval na facebooku slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové smrtí. Oznámila to dnes Národní kriminální agentura (NAKA).

Podle sdělení vyšetřovatel NAKA obvinil dotyčnou osobu, identifikovanou pouze iniciálami P. K., z přečinu nebezpečného vyhrožování. "Obviněný prostřednictvím sociální sítě Facebook zveřejnil své video, na kterém veřejně a vulgárně vyhrožoval prezidentce Slovenské republiky tím, že ji osobně popraví, a to v souvislosti s momentální zahraničněpolitickou situací, čímž u ní vzbudil důvodnou obavu o život," uvádí se v tiskové zprávě agentury.

NAKA rovněž sdělila, že u obviněného byla dnes provedena domovní prohlídka. Uvedla také, že dotyčný je na útěku a policie po něm pátrá.

Slovenská policie v souvislosti s uvedeným incidentem upozornila, že trest deseti až 25 let vězení nebo až doživotí hrozí tomu, kdo za krizové situace s úmyslem narušit mír jakýmkoli způsobem podněcuje k válce, válku propaguje nebo jinak podporuje válečnou propagandu.

Český nejvyšší státní zástupce Igor Stříž dnes upozornil, že za současných okolností v České republice existuje možnost trestního stíhání za veřejná prohlášení na demonstracích i na sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska. Provinilcům za to hrozí až tříleté vězení.

Témata: Zuzana Čaputová