Podrobná mapa Ukrajiny: Která místa ruská armáda okupuje?

Ukrajinská armáda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 10:51 | Aktualizováno: 26. února 2022 18:40

Už třetí ráno se obyvatelé ukrajinského hlavního města Kyjeva probouzejí za zvuků explozí, zatímco k samotnému městu se blíží postupující ruské invazní jednotky. Po celou noc na dnešek se v Kyjevě ozývaly nejen výbuchy, ale i střelba na předměstí i poblíž centra města. Podívejte se na přehlednou mapu, kde na Ukrajině se aktuálně bojuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k národu v pátek večer přísahal, že Ukrajinci budou za svou vlast bojovat. Obvinil přitom Rusko, že jeho útoky míří na civilní infrastrukturu. Mluvčí Zelenského potvrdil, že prezident přijal nabídku Ruska k rozhovorům a je připraven jednat o míru a příměří.

Ruské nálety se podle ukrajinských médií snaží vyřadit elektrárnu v Kyjevě. Jsou slyšet výbuchy i střelba z automatických zbraní. Na sociálních sítích se objevily záběry hořících vozidel na kyjevské třídě Vítězství. Podle poradce ministra vnitra Viktora Andrusiva bylo v Kyjevě za pátek zabito asi 60 diverzantů, napsal server Ukrajinska pravda. Šlo podle něj o diverzní a průzkumnou skupinu Rusů, kteří se vydávali za jednotku ukrajinské domobrany.

Vláda Spojených států je připravena pomoci ukrajinskému prezidentovi Zelenskému opustit Kyjev, a zabránit tak, aby byl zajat nebo zabit postupujícími ruskými silami. Prezident ale zatím odmítá opustit Kyjev i zemi, informoval dnes list The Washington Post.

Když ruská armáda v pátek vystupňovala své útoky, Zelenskyj slíbil, že zůstane v čele vlády navzdory vážnému osobnímu riziku. "Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna a mou rodinu za cíl číslo dvě," řekl prezident v pátečním projevu Ukrajincům. "Chtějí Ukrajinu politicky zničit tím, že zničí hlavu státu."

Rusko v noci na dnešek podle očekávání vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu. Návrh rezoluce, který předložily Spojené státy a Albánie, mimo jiné požadoval okamžité stažení ruských vojáků z Ukrajiny. Čína, Indie a Spojené arabské emiráty se hlasování zdržely.

Témata: Ukrajina Armáda Ukrajina