Zimní olympijské hry 2022 jsou pod kontrolou? Čína se rozhodla k ráznému kroku

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. února 2022 19:38

Pořadatelé her v Pekingu se rozhodli navýšit počet fanoušků na soutěžích. Podle šéfa komise pro kontrolu a prevenci pandemie Chuang Čchuna jim to umožnila dobře zvládnutá situace s koronavirem v olympijské "bublině".

Kvůli obavám z nákazy nemohou na hry zahraniční fanoušci. Ani v Číně se vstupenky neprodávaly, místo toho organizátoři plánovali pozvat zhruba 150 tisíc diváků. Nyní by se mělo číslo navýšit.

"Je to možné díky tomu, že covid-19 v uzavřené bublině máme pod kontrolou," citovala agentura Reuters Chuang Čchuna. Pozvaní příznivci budou muset splnit přísné podmínky včetně několika testů před i po návštěvě her.

Na sportovištích se budou moci pohybovat jen v jasně vymezeném prostoru a nikdy nepřijdou do kontaktu se sportovci ani dalšími lidmi z olympijské bubliny. Po návratu však nemusí do karantény, jen jim bude doporučeno vyhnout se nějaký čas hromadným akcím.

"Máme na to kapacitu, takže když vpustíme malé množství fanoušků navíc, současná opatření proti covidu to nijak neohrozí," uvedl Čchi Liang, ředitel osmnáctitisícové Národní haly, kam na hokejové zápasy dosud pouštěli jen tisíc diváků.

Témata: olympiáda Čína