O2 TV bude bez televize Prima!

TV Prima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. února 2022 20:15

Televizní programy skupiny Prima nebudou nejpozději od března dostupné v rámci služby O2 TV. Prima se s O2 nedohodla na nových podmínkách, za kterých by operátor mohl osm kanálů skupiny vysílat.

Prima vedle zvýšení poplatků za distribuci požaduje i platby za využívání zpětného zhlédnutí a přetáčení programů, kvůli kterým přichází o reklamní příjmy. Vyplývá to z vyjádření obou firem.

"Bohužel ani přes veškerou naši snahu se nám nepodařilo domluvit se na nových podmínkách spolupráce se společností O2 CR," sdělil dnes generální ředitel skupiny Prima Marek Singer. "Vzhledem k tomu, že společnost O2 nadále nabízí svým klientům kanály televize Prima, aniž by s námi měla uzavřený platný kontrakt, rozhodli jsme se, že nejpozději 1. března ukončíme této společnosti distribuci svých kanálů," doplnil.

O2 uvedla, že jednání s Primou nejsou ukončená. "Obchodní jednání i nadále probíhají a stále věříme, že se zástupci FTV Prima najdeme společnou řeč," sdělil ČTK mluvčí O2 David Solnař. Podle něj Primě vadí funkce umožňující přetáčení vysílání. "Nechceme, aby diváci O2 TV - obdobně jako zákazníci konkurence - přišli o své nejoblíbenější funkce, mezi které patří zpětné zhlédnutí nebo přetáčení programu. Právě ukončení těchto funkcí po nás Prima požaduje," uvedl.

Prima se ale podle svého vyjádření s ostatními operátory dohodla a problém má jen s O2. "Nabídka kanálů T-Mobile TV zůstává ve vztahu ke společnosti FTV Prima nyní i po 1. březnu beze změny. Obchodní vztahy dodavatelů a konkurentů nekomentujeme. Případná úprava funkcionalit na kanálech TV Prima je záležitostí našeho vzájemného obchodního vztahu," řekla ČTK mluvčí T-Mobilu Zuzana Svobodová.

Také Vodafone bude v největší tuzemské kabelové síti vysílat programy Primy dál. "Od 1. března 2022 však Prima požaduje, aby každý, kdo bude šířit její programy, znemožnil svým zákazníkům přeskakování nebo přetáčení reklamy. Za tímto účelem je od operátorů vyžadována případná úprava funkcí. To v praxi znamená, že programy Primy ve zpětném zhlédnutí Vodafone TV nepůjdou přetáčet směrem vpřed. Samozřejmě nejsme rádi, že naši zákazníci nebudou moci používat funkci tak, jak jsou dosud zvyklí, a tento krok nevnímáme z pohledu zákazníků pozitivně," řekl ČTK mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Podle šéfky obsahu O2 TV Anny Lenerové Prima přišla nejen se zvýšením poplatků za distribuci kanálů, ale ještě přemrštěným požadavkem za to, aby lidé mohli využívat i nadále zpětné zhlédnutí a přetáčení programů. To by podle ní v konečném součtu znamenalo zdražení měsíčních tarifů O2 TV o desítky procent. "Jakákoli z  kompromisních variant, kterou jsme přinesli na jednání, byla smetena ze stolu," uvedla s tím, že zdražení by dosáhlo až 2500 procent. To FTV Prima označila za mylné.

Za distribuci tzv. lineárních kanálů a odloženou sledovanost Prima podle svého vyjádření požaduje navýšení poplatku o méně než pět korun. "Jak jsme již uvedli, od 1. března přistupujeme k vypnutí funkcionality přetáčení reklamy, nikoli možnosti přetáčení pořadu, u zpětného zhlédnutí u všech operátorů. O2 je jediným subjektem na trhu, se kterým jsme se nedohodli. Ročně kvůli možnosti přeskakování reklamy přicházíme o stovky milionů korun, které potřebujeme zpětně investovat do výroby svých pořadů," dodala mluvčí Primy Gabriela Semová.

Jako vstřícný krok vůči IPTV operátorům televize pro letošek navrhla variantu, která umožňuje divákovi zhlédnout asi 2,5 minuty reklamy, což je zkrácení reklamní pauzy na třetinu. Poté divák může daný reklamní blok přeskočit. Podle nových dohod také operátorům předává přesnější data o začátcích svých pořadů. Divák tak již nebude ztrácet čas hledáním skutečného začátku programu.

Skupina Prima provozuje celoplošné televizní vysílání programů Prima, CNN Prima News, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Prima Krimi, Prima Star a Prima Show. Kromě toho patří skupině také weby, například iPrima.cz. Operátor O2 je prostřednictvím O2 TV největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku. Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV dosáhl podle posledních údajů k loňskému 30. září 586.000, což bylo meziročně o 83.000 více.

Témata: o2 TV Prima