Ivan Jonák ožil díky Devadesátkám: Tohle je příběh muže z Discolandu!

Michal Novotný jako Ivan Jonák v seriálu Devadesátky.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. ledna 2022 10:00

Televizním hitem letošního ledna je kriminální seriál Devadesátky, jehož druhý díl v neděli odvysílala Česká televize. Tvůrci se v něm vracejí ke skutečným zločinům z 90. let minulého století.

Paradoxem je, že největší pozornost měla v úvodních epizodách postava, která se v těch dalších už neobjeví, šlo vlastně o vedlejší roli. Především podobou se skutečným předobrazem zaujal Michal Novotný jako Ivan Jonák. O koho vlastně šlo?

Jonák se proslavil jako kontroverzní podnikatel po sametové revoluci. V dubnu 1992 otevřel Discoland Sylvie, kam v následujících měsících a letech zavítal snad každý, kdo něco znamenal. 

Také se o něj však začaly více zajímat ženy, což zkomplikovalo jeho vztah s manželkou Ludwikou. Došlo k rozchodu a začal se řešit rozvod, v rámci kterého chtěla Jonáková prodat Discoland. Jejímu manželovi se to nelíbilo, proto najal nájemné zabijáky, kteří ji 7. dubna 1994 v jejím stánku se zeleninou zastřelili. 

Jonáka policie zatkla až v září 1994, mezitím se jej někdo dvakrát pokusil zabít. Definitivní soudní rozsudek si vyslechl až v dubnu 2002, kdy mu odvolací soud snížil trest z původních 18 na 12 let. Zajímavostí je, že byl k odnětí svobody poprvé odsouzen už před revolucí.

Vězení opustil na jaře 2014, svobody si ale užil jen necelé dva roky. Obvinění z nájemné vraždy nadále odmítal, dokonce chtěl i obnovit slávu Discolandu. Ivan Jonák zemřel 24. února 2016.

Témata: Ivan Jonák Devadesátky (seriál) Michal Novotný