Markéta Pekarová Adamová: Jak reagovala na slova o chybějícím podpisu Charty 77?

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. ledna 2022 16:06

Sněmovní jednání o důvěře vládě se pořádně protáhlo a zazněla během něj řada pozoruhodných věcí. K výměně názorů došlo i mezi Tomiem Okamurou (SPD) a Markétou Pekarovou Adamovou.

Tomio Okamura během jednání prohlásil, že kdo prosazuje demokracii, o tom předsedkyně TOP 09 řekne, že není demokrat. Následně jí v narážce na svého kolegu z řad SPD Jaroslava Baštu (signatář Charty 77 a politický vězeň za minulého režimu - pozn. red.) vyčetl, že přitom nebyla ani ve vězení, ani nepodepsala Chartu 77. 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny tuto "chybu" uznala na sociální síti. "Ano, Tomio Okamura má pravdu, opravdu jsem nepodepsala Chartu 77," napsala na twitteru.

Ano, Tomio Okamura má pravdu, opravdu jsem nepodepsala Chartu 77. I moji rodiče v té době byli ještě nezletilí… Zároveň dopředu říkám, že jsem nepodepsala ani Několik vět, protože to jsem sice na světě už byla, ale ještě jsem neuměla psát.😉

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) January 12, 2022

Jak to tak ale bývá, má to své logické vysvětlení. "I moji rodiče v té době byli ještě nezletilí… Zároveň dopředu říkám, že jsem nepodepsala ani Několik vět, protože to jsem sice na světě už byla, ale ještě jsem neuměla psát," dodala.

Pekarová Adamová se sice narodila za dob komunistického režimu, ale až v říjnu 1984. Do školy tedy nastoupila až po sametové revoluci. 

Témata: Markéta Pekarová Adamová Tomio Okamura