Česká verze kultovní reality show Survivor se stává propadákem, aniž by jí kdokoliv viděl

Survivor Komentář

Autor: Lukáš Kňazovický, stars24.cz

31. prosince 2021 13:31

Už za nedlouho se na českých obrazovkách objeví další převzatá reality show. Survivor patří v zahraničí mezi nejznámější a nejpopulárnější soutěže, dosavadní české mutace ale byly zatím propadákem. Jak se zdá, ani ta nadcházející možná nebude o moc lepší.

Stává se z toho pomalu tradice. Převzít zahraniční koncept populární reality show a překopat ji do české, více či méně pozměněné mutace, je praktika vlastní několika televizím. 

Naposledy jsme mohli v podobném duchu sledovat Like house, který jakoby z oka vypadl Too Hot to Handle. Ani První večeře nesklidila kdovíjaké uznání a podobně u kritiků propadá řada dalších reality show.

Za pár dní se ale na obrazovkách objeví skutečný kult, který má ve světě takovou oblibu, jako například Big Brother. Reality show Survivor, vysílaná v Česku pod názvem Kdo přežije, pochází původem ze Švédska, světově proslulou se ale stala až pod taktovkou televize CBS.

Ta k dnešku odvysílala přes 40 sérií a dočkala se i několika mutací. Například jedné (Celebrity Survivor), v níž vystupovaly australské celebrity. Ta ale oproti klasické verze soutěže docela propadla a na IMDB má jen průměrné hodnocení (4,9 z 10 oproti 7,3 u klasické verze Survivor).

Není proto překvapivé, že ačkoliv od se konceptu přežití v divočině v hlavní roli s celebritami sice neupustilo, ale změnil se název. Nově ji v zahraničí najdeme, zatím neodvysílanou, jako Beyond the Edge.

České mutace pohořely, bude tomu nově jinak?

Survivor má řadu světových mutací, včetně několika Českých. V minulosti jsme je mohli sledovat pod názvy Trosečník a Robinsonův ostrov. Zatímco druhý jmenovaný si vysloužil jakž takž průměrné hodnocení, ten první totálně propadl.

To ale televizi Nova neodradilo od navrácení klasického konceptu soutěže. Nově se ale divákům nepředstaví směsice neznámých tváří, naopak. Polovinu soutěžících budou tvořit celebrity, které se o hlavní výhru poperou s ostatními soutěžícími.

V česko-slovenské směsici tak najdeme například MMA zápasníka Gábora Borárose, herce Vojtěcha Drahokoupila, bývalou moderátorku Snídaně s Novou Nikolu Čechovou, herečku Ivu Pazderkovou, moderátora Evropy 2 Tomáše Zástěru, soutěžící MasterChef Česko 2020 Chili Ta Thuy nebo slovenského influencera Daniela Štraucha alias Goga.

To se ale divákům nelíbí a na sociálních sítích dávají docela hlasitě najevo nelibost k tomuto formátu soutěže. Předem ohlášené bojkoty asi nemusí televizi znepokojovat a sledovanost minimálně první díly mohou mít obstojnou, otázkou zůstává, jak moc bude mít celá série klesající tendenci.

Ať už si 2 500 000 korun odnese kdokoliv, jde o částečnou degradaci pořadu, který staví právě na principu poznávání jednotlivých účastníků ve vypjatých a pro mnoho lidí zcela neznámých situací. Ačkoliv sám název pořadu je jistá nadsázka, neboť produkce rozhodně nedopustí, aby se účast kohokoliv změnila ve skutečný boj o přežití, mix známých a neznámých tváří se u fanoušků zatím nesetkal s příliš kladným ohlasem.

Není divu. Alfa omega pořadu tkví v prostředí, úkolech, moderátorovi a účastnících. Poslední dva zmiňované elementy zatím v Česku docela propadaly a v porovnání s originální produkcí byl tuzemský klon až k uzoufání nudný. Soutěž staví nejen na fyzických předpokladech, ale i na promyšlených taktikách, kterých jsme se u nás vpravdě příliš nesetkali. 

O to hůře, pokud produkce na castinzích vybere nesympatické tváře, které zkrátka a dobře do televize nepatří. Je možné, že právě tomu se Nova chtěla vyhnout a zajistit si sledovanost lidmi, kteří už mají své fanouškovské základy vybudované. Ostatně na podobném principu byl vystavěn i zmíněný Like house, který byl sám o sobě tragický.

Vzít profláklou tvář a vytrhnout ji z prostředí pro ni přirozenou ale není automatický recept na úspěch a naopak se může ošklivě vymstít. Ostatně Agáta Hanychová o tom po druhé řadě Like house ví své. Dopadne český klon Survivor podobně? Nedivili bychom se.

Témata: Survivor komentář