Tři oříšky pro Popelku milují i za hranicemi! Dokonce z nich udělali koncert!

pohádka Popelka v zahraničním obchodě 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. prosince 2021 20:43

Německé televize ani o letošních svátcích neochudí diváky o film Tři oříšky pro Popelku. Snímek, který vznikl v československé a východoněmecké koprodukci v roce 1973, je totiž v Německu podobně jako v Česku neoddělitelně spjat s Vánocemi.

Pohádku je možné si tento rok užít také jako filmový koncert za doprovodu orchestru. Loni uvedení tohoto vánočního koncertu možné nebylo, protože v Německu kvůli pandemii nemoci covid-19 platila přísná celostátní uzávěra.

Návštěvníci koncertu sledují scénu za scénou za hudebního doprovodu velkého symfonického orchestru. Pořadatel tímto zpracováním slibuje nový zážitek z "podmanivé hudby" skladatele Karla Svobody.

Takovéto filmové koncerty se konají pravidelně, ty letošní jsou ale formálně odložené z loňska, takže na ně platí vstupenky z předchozích Vánoc. Jako první mohli vyslechnout koncert diváci již na konci listopadu v opeře ve Frankfurtu nad Mohanem. Další se konají mimo jiné v Dortmundu, Kolíně nad Rýnem nebo Berlíně. Zde se takovéto akce mohou konat za splnění karanténních podmínek, na koncert se ale nedostanou neočkovaní lidé.

V některých městech pořadatel koncerty odřekl, neboť místní vyhlášky jeho uspořádání neumožňují. To je příklad Drážďan či Saské Kamenice (Chemnitz), kde byla hudební událost opět o rok odložena. V Drážďanech měl být za hudební doprovod odpovědný Český národní symfonický orchestr pod vedením Jana Chalupeckého.

Německé televize vysílají Tři oříšky pro Popelku pravidelně i v létě, ale ani to pohádce, která se natáčela mimo jiné na vodním hradě Švihov a na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan, na popularitě neubírá. Podle průzkumu veřejného mínění, který agentura YouGov provedla v roce 2018, je Popelka v Německu nejoblíbenějším vánočním snímkem. Označilo ji tak 12 procent respondentů, po jedenácti procentech dostaly komedie Sám doma a rodinné drama Malý lord Fauntleroy.

Témata: pohádka Tři oříšky pro popelku