Kde se žije nejlépe? Češi už vědí, jak si jejich město stojí!

Pražský hrad z Karlova mostu

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. prosince 2021 11:44

Asi tři čtvrtiny obyvatel České republiky žijí ve městech, každé z nich ale nenabízí úplně stejné podmínky k životu. V těchto dnech se lidé dozvěděli, kde se v rámci našeho státu žije nejlépe.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na portálu Obce v datech. Porovnána je zde kvalita života v 205 obcích s rozšířenou působností a hlavním městě. V hodnocení jsou tři hlavní kategorie: zdraví a životní prostředí; materiální zabezpečení a vzdělání; vztahy a služby.

I letos se na prvním místě umístily středočeské Říčany se známkou 10,0. Následovala Praha s hodnocením 9,4. Poté už se nikdo nedostal přes 8 bodů. Do desítky se prosadily ještě Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Brno, Slavkov u Brna, Beroun, Židlochovice nebo Hustopeče.

Nejhůře si v celém žebříčku stojí Orlová (0,0) v Moravskoslezském kraji. O moc lépe na tom nejsou sousední Karviná (0,5) ani další město postižené intenzivní těžbou, severočeský Most (1,5). 

Projekt má podle jeho tvůrců pomáhat vedením obcí lépe stanovit strategické priority. "Chceme přispět ke sdružování obcí, tak aby mohly problémy efektivně řešit, inspirovat se a společně si poradit," stojí na webu. 

Témata: města Praha