Hanebné chování Čechů? Loni pekli lékařům vánoční cukroví, letos jim nadávají!

lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. prosince 2021 17:49

Zatímco při loňské vlně koronaviru lidé pekli zdravotníkům cukroví a nosili jim ovoce, dnes je situace opačná. Personál nemocnic čelí agresivnímu chování. Příkladem může být ohrožování zdravotníků v Benešově nožem a střelnou zbraní nebo poškození aut před kladenskou nemocnicí. Dobrovolníky to však od pomoci zdravotnickým zařízením zatím neodrazuje, řekl novinářům krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

"Každý dobrovolník to zvažuje, ale nezaznamenáváme, že by tam byl nějaký dramatický pokles z důvodu, že se bojí jít do služby," uvedl Pavlík. Například benešovské nemocnici se navzdory zprávám o agresivním chování ke zdravotníkům pořád hlásí stálí příznivci s nabídkou pomoci a zapojují se do práce na odděleních nebo pomáhají s očkováním. Na vánoční služby se už také přihlásilo devět studentek střední zdravotnické školy, uvedla Markéta Bláhová z managementu benešovské nemocnice.

Výpady vůči lékařům a sestrám odsoudila hejtmanka Petra Pecková (STAN). "Je naprosto otřesné, co zdravotníci musejí v současné době zažívat," uvedla. Perné chvíle zažili hlavně v pondělí pracovníci benešovské nemocnice, které ohrožoval nožem a střelnou zbraní jeden z pacientů. Zdravotníkům se podařilo z ordinace utéct, muže na ambulanci zamkli a zavolali na linku 158. Policisté ho pak zadrželi.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže našli dvě plynové zbraně a dva nože. Kriminalisté obvinili třiašedesátiletého muže z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, hrozí mu až tři roky vězení. Soud na obviněného uvalil vazbu. "Že jsou zdravotníci na pokraji sil kvůli covidu, je jasné, a že ještě budou čelit útočníkovi se zbraní v ruce, samozřejmě nikdo nečekal," dodala Pecková.

Kriminalisté se také zabývají případem poškozených aut v areálu kladenské nemocnice. V neděli přijali oznámení o šesti vozidlech zdravotníků, která měla propíchnuté pneumatiky, uražená zrcátka a poškrábaný lak. Pachatel je zatím neznámý. "Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Pachateli hrozí v případě prokázání viny až jeden rok vězení, ale může se to ještě změnit na vyšší trestní sazbu," řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová. Výše trestu se bude odvíjet od stanovené škody. Předběžně je odhadnuta na několik desítek tisíc korun, ale podle mluvčí je možné, že ještě vzroste.

Pavlík upozornil i na negativní komentáře na sociálních sítích, některé by podle něj bylo možné i trestně stíhat. S agresivním chováním pacientů mají zkušenosti také středočeští záchranáři. Mluvčí krajské záchranné služby Petra Homolová ČTK řekla, že i ona sama se při výjezdu setkala například s tím, že si jeden pacient nechtěl nasadit respirátor a choval se konfliktně. I pod vlivem této zkušenosti upozornila na twitteru na to, že záchranáři i operátoři za epidemii nemohou a je pro ně náročná nejen v práci, ale i v jejich soukromých životech.

Nyní má krajská záchranná služba 400 až 420 výjezdů denně, z toho asi v pětině případů vozí covidové pacienty. Při jarní vlně měli středočeští záchranáři denně 450 až 500 výjezdů, dodal Pavlík.

Témata: lékaři češi