Spadla klec! Celebrity mohou konečně klidně spát!

Policie Velké Británie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. listopadu 2021 20:15

Britský soud v pondělí poslal do vězení trojici Italů, které shledal vinnými, že v roce 2019 vykradli londýnské domy bohatých celebrit. Informoval o tom server BBC. Gang okradl například dceru bývalého šéfa formule 1 Tamaru Ecclestoneovou či někdejšího fotbalistu Franka Lamparda. Z domů známých osobností si zloději odnesl šperky a luxusní zboží v hodnotě 26 milionů liber (767 milionů korun).

Italští občané Jugoslav Jovanovic, Alessandro Maltese a Alessandro Donati se ke svým činům přiznali a soud jim vyměřil dlouhé tresty. Nejdelší si má odpykat 24letý Jovanovic, který má za mřížemi strávit devět let za zločinné spolčení a další dva roky za praní špinavých peněz, Maltese a Donati dostali tresty v délce osmi let a devíti měsíců.

Prokurátor Timothy Cray soudu řekl, že lupiči chladnokrevně naplánovali a bezohledně provedli vloupání, díky němuž si odnesli kořist v hodnotě milionů liber. "Vylomili sejfy a bezpečnostní schránky. Přítomnost tří lupičů uvnitř nemovitostí byla hrozbou pro kohokoli, kdo by je vyrušil," řekl Cray.

Lupiči se do nemovitostí dostali v době, kdy jejich majitelé nebyli doma. Začátkem prosince 2019 pronikli do domu Franka Lamparda, odkud si odnesli věci zhruba za 60.000 liber (1,7 milionu korun). O deset dní později zmizely z domu zesnulého miliardáře Vičaje Srivadtanaprapchy, vlastníka anglického fotbalového klubu Leicester City, předměty a hotovost v hodnotě přes 400.000 liber (11,8 milionu korun). Poté se dostali zloději do vily Tamary Ecclestoneové, odkud se ztratilo 400 předmětů za více než 25 milionů liber (740 milionů korun). Většina cenností včetně luxusních hodinek a šperků se nikdy nenašla.

Policie dál pátrá po muži, který podle vyšetřovatelů gangu velel. Jde o Peruánce, který vystupoval pod jmény Alfred Lindley či Daniel Vukovic a používal i dalších 18 falešných identit. Podle všeho nyní pobývá v Srbsku, tamní soud ale v srpnu zamítl jeho vydání ke stíhání do Británie.

Témata: Velká Británie celebrity