Rostoucí ceny energií nezasáhnou jen domácnosti! Kdo další se s nimi bude potýkat?

Firmy, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. listopadu 2021 15:17

Razantní zvýšení úrokových sazeb České národní banky tvrdě dopadne na české podniky, kterým zvýší náklady na financování. Shodli se na tom dnes zástupci českých firem oslovení ČTK. V důsledku kroku ČNB se podle nich sníží růst tuzemské ekonomiky.

ČNB ve čtvrtek rozhodla o nárůstu sazeb o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, analytici většinou čekali růst o půl procentního bodu. Základní sazba ČNB je tak nejvyšší od prosince 2008.

"Zvolená varianta bude mít na podnikatele tvrdé dopady, protože musí řešit dopady pandemie a vládních omezení, napětí na trhu práce i v dodavatelských řetězcích. Zdraží úvěry za situace, kdy řada firem vyčerpala své finanční rezervy, když byla nucena zavřít své provozovny, a teď potřebuje kapitál," řekl dnes ČTK prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Pro podnikatele a jejich adaptaci na tento stav by podle něj nepochybně bylo výhodnější postupné zvyšování sazeb.

"Úrokové sazby ČNB zvýšila velmi výrazně. V době, kdy potřebujeme oživit ekonomiku a rostou ceny energie a řady surovin, se firmám zvýší i náklady na financování," uvedl analytik Svazu průmyslu Bohuslav Čížek. Již nyní podle něj podniky čelí skokovému nárůstu cen několika vstupů, které často nemohou promítnout do výsledných cen, což omezuje prostředky na jejich investice.

Jako "zbytečnou ránu pod pás pro podnikavé lidi" krok ČNB označila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). "ČNB tak učinila bezohledně, arogantně a ukvapeně. Myslí si, že drahé úvěry a hypotéky sníží cenu energie a ostatních vstupních materiálů. První reakce z firem, které jsou členy asociace, však jasně naznačují, že je to plané očekávání," upozornila generální ředitelka asociace Eva Svobodová.

Zvýšení sazeb ČNB je pro podnikatele další komplikací a bezesporu ovlivní naplňování podnikových vizí, uvedla výkonná tajemnice Unie malých a středních podniků Radomíra Harantová. Sekundárně podle ní ovlivní i zaměstnaneckou politiku firem při růstu i ostatních cen vstupů.

"Dlouhodobě jsem upozorňoval na riziko vysoké inflace, ale ze strany ČNB i jejího guvernéra (Jiřího Rusnoka) jsme byli ujišťováni, že významně vyšší inflace aktuálně nehrozí. Proto je čtvrteční razantní krok centrální banky překvapením," dodal Dlouhý.

AMSP považuje krok centrální banky za experiment na českých firmách a domácnostech. "Nedávají nám šanci se s tím vypořádat. Zpracovatelský řetězec dokáže částečně inflační spouštěče absorbovat, ale potřebuje čas a podmínky. Ani jedno nám nedali,“ uvedla místopředsedkyně představenstva asociace Pavla Břečková.

Některé provozy několik měsíců bojují se ztrátou kvůli vysokým cenám vstupních materiálů. "Museli jsme hodně zvýšit skladové zásoby u nedostatkových materiálů. Zásah ČNB našim lidem opět bere vítr z plachet. Bereme ho jako zbrklý a neuvážený. Rozhodně nám nesníží ceny vstupních materiálů a energií a nutí nás ještě dále zvedat naše prodejní ceny," řekl předseda představenstva české společnosti Liko-s Jan Musil.

Témata: Energetika firmy