Čeští turisté se otrávili jídlem v hotelu v Hurgadě!

Hurgáda, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2021 11:18

Egyptský prokurátor nařídil zatknout tři zaměstnance hotelu na pobřeží Rudého moře kvůli otravě, která se projevila u pěti desítek hostů. Podle agentury AP mezi nimi byli i čtyři lidé z České republiky. Úřady odpovídající za turistiku nechaly hotel zavřít, odvolaly jeho ředitele a odebraly mu licenci.

Mezi těmi, které nechal prokurátor Hamáda Sáví zadržet, je hotelový šéfkuchař. Všichni čelí obvinění z ohrožení života hostů, což ale podle AP dotyční odmítli.

Potíže mělo po konzumaci jídla 14 Estonců, 29 Rusů a čtyři Češi, uvedla AP. Hospitalizováni museli být o víkendu po večeři v letovisku Hurgada. Když se jejich stav zlepšil, byla většina z nich z nemocnice propuštěna.

Ruská agentura TASS napsala, že příznaky otravy mělo 40 Rusů a že čtyřhvězdičkový hotel v Hurgadě byl uzavřen kvůli porušení hygienických pravidel. Hosté byli převezeni do dalších hotelů. Ruský generální konzul v Hurgadě Viktor Voropajev řekl, že je stav všech pacientů uspokojivý, stabilní a nikdo není ohrožen na životě.

AP připomíná, že se incident stal v době, kdy se Egypt snaží oživit cestovní ruch poznamenaný epidemií covidu-19. Úřady v Hurgadě a dalším rudomořském letovisku Šarm aš-Šajchu uvolnily epidemická opatření.

Po teroristickém útoku na ruské letadlo na Sinaji v roce 2015 byly přerušeny lety mezi Ruskem a Sinajským poloostrovem až do letošního srpna. Letecké spojení mezi Moskvou a Káhirou bylo obnoveno po dvou a půl roce od útoku, při němž zahynulo 224 lidí, z nichž většina byli Rusové.

Rusové jsou velkou skupinou turistů navštěvujících Egypt, velký zájem o rudomořská letoviska je i mezi Čechy.

Témata: Egypt jídlo češi